10. јул – догодило се на данашњи дан

6
Facebook

1533 – Папа Клемент ВИИ (Цлемент) екскомуницирао је енглеског краља Хенрија ВИИИ (Хенрy), одбивши претходно да поништи његов брак с Катарином Арагонском (Цатхерине) и озакони везу с Аном Болен (Болеyн). Брак је у мају 1533. поништио кентерберијски надбискуп Томас Кренмер (Тхомас Цранмер), а краљ је 1534. основао англиканску цркву и прогласио се за њеног поглавара.

1690 – У бици код Бојна, у „Славној револуцији“, енглески краљ Вилијам ИИИ Орански победио је католичке снаге Џејмса ИИ. (Овај дан протестанти у Северној Ирској, „Оранжисти“, обележавају низом парада и маршева, што изазива револт католика и доводи до сукоба са полицијом).

1844 – Рођен је Петар И Карађорђевић, краљ Србије (1903-1918) и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (1918-21). За краља Србије изабран је након мајског преврата 1903. у којем су убијени краљ Александар Обреновић и краљица Драга Машин. Током владавине, поштовао је Устав и парламентарну демократију, а у спољној политици ослањао се на Русију, као и на Француску и Енглеску.

1871 – Рођен је хрватски политичар и писац Стјепан Радић, оснивач Хрватске сељачке странке, министар просвете у влади Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца од новембра 1925. до фебруара 1927, када његова странка поново прелази у опозицију. Умро је од рана задобијених у атентату који је над њим и још двојицом посланика ХСС-а у Скупштини у Београду извршио 20. јуна 1928. радикалски посланик Пуниша Рачић.

1876 – У црногорско-турском рату (1876-78) Црногорци су у бици на Фундини, у Кучима, победили турску војску.

1920 – Рођен је амерички филмски и позоришни глумац руског порекла Таиђе Кан, познат као Јул Бринер. Играо је у многим филмовима, а награду Оскар добио је за улогу у музичком филму Краљ и ја.

1921 – Монголија је прогласила независност под називом Народна Република Монголија.

1921 – Одржано је прво званично првенство Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у ватерполу. Победило је Сомборско спортско друштво.

1935 – Умро је француски официр Алфред Драјфус (Дреyфус), чије је суђење за издају 1894. поделило француску јавност на два табора – демократе, републиканце, с једне, и ројалисте, клерикалце, с друге стране. На основу лажних доказа, Драјфус, који је био Јеврејин, осуђен је на доживотну робију, а рехабилитован је 1906.

1937 – Умро је амерички композитор Џорџ Гершвин (Георге Герсхњин), који је у класичну музику унео елементе популарне музике, црначких духовних песама и блуза (опера „Порги и Бес“, симфонијска фантазија „Американац у Паризу“, „Рапсодија у плавом“, „Меланхолична рапсодија“).

1960 – Премијер провинције Катанга у Конгу Моиз Чомбе (Моисе Тсхомбе) прогласио је независност те покрајине, чиме су почели вишегодишњи немири у тој афричкој земљи.

1978 – У експлозији цистерне с течним гасом у шпанском медитеранском туристичком кампу у месту Сан Карлос де ла Рапита погинуло је око 200 људи.

1979 – Америчка васионска станица „Скајлаб“, након шестогодишњег кружења око Земље, распала се приликом приземљења.

1982 – У Београду је умро југословенски писац Мехмед-Меша Селимовић, члан Српске академије наука и уметности. После Другог светског рата био је директор драме Народног позоришта у Сарајеву, уметнички директор „Босна-филма“ и главни уредник „Свјетлости“ („Дервиш и смрт“, „Тврђава“, „Сјећања“).

1987 – УН су прогласиле за петомилијардитог становника планете новорођеног дечака у Загребу Матеја Гаспара.

1989 – Умро је енглески позоришни и филмски глумац, режисер и продуцент Лоренс Оливије (Лауренце Оливиер), један од најбољих тумача ликова Вилијама Шекспира (Њиллиам Схакеспеаре), први глумац којем је додељена племићка титула. Добитник је највећег броја награда „Еми“ за ТВ стваралаштво, награђиван је на фестивалу у Кану, добио је Оскара за филм „Хамлет“.

1991 – Авион са ходочасницима из Нигерије срушио се у пламену у Џеди, у Саудијској Арабији. Погинули су сви путници и чланови посаде (261).

1995 – Босански Срби заузели су Сребреницу, а потом Жепу (25. јула). Више од 30.000 људи, углавном жена и деце, пребачено је на територију под контролом владе у Сарајеву. Снаге босанских Срба оптужене су касније да су на том подручју извршиле ратни злочин и да је убијено око 8.000 босанских Муслимана.

1995 – У Француској је умро генерал Гојко Николиш, лекар, народни херој, шпански борац и члан Српске академије наука и уметности.

1996 – Судско веће Међународнг суда за ратне злочине у бившој СФРЈ у Хагу потврдило је оптужнице за ратне злочине и геноцид против лидера босанских Срба Радована Караџића и војног команданта Ратка Младића. Суд је за њима расписао међународне потернице.

2000 – Уз посредовање председника САД Била Клинтона (Билл Цлинтон) у Кејмп Дејвиду су почели преговори о питању суверенитета над Јерусалимом између израелског премијера Ехуда Барака и палестинског вође Јасера Арафата (Yассер).

2001 – У Камбоџи је одобрено доношење закона који би омогућио суђење бившим лидерима Црвених Кмера, током чије владавине је убијено 1.700.000 људи.

2002 – Италијански парламент је одобрио мушким наследницима круне да се врате у земљу, чиме је окончан 56-годишњи егзил краљевске породице због оптужби да је сарађивала са фашистима.

2006 – У седам експлозија на железничким станицама и у возовима у Бомбају (Индија) погинуло је 186 особа, а више од 700 људи је повређено.

2008 – Русија и Кина уложиле су вето на Нацрт резолуције Савета безбедности УН којом је требало да буду уведене санкције Зимбабвеу и кажњена влада председника Роберта Мугабеа због насилног одржавања председничких избора.

2008 – Умро је познати амерички кардиолог и један од најпознатијих светских хирурга 20 века Мајкл Дебејки (Мицхаел ДеБакеy) који је први извео многе хирушке захвате, попут уграђивања бајпаса. Током седам деценија дуге каријере увео је нове хирушке методе лечења и зачетник је модерне кардиолошке хирургије. Оперисао је бројне познате личности међу којима су и три америчка председника (Џон Кенеди, Линдон Џексон, Ричард Никсон), руски председник Борис Јељцин, јордански краљ Хусеин, али и познате холивудске звезде.

2010 – У Сребреници је обележена 15. годишњица од убиства око 8.000 Бошњака јула 1995. Поред више десетина хиљада људи, комеморацији су присуствовали председници и премијери суседних држава, укључујући и председника Србије Бориса Тадића, као и европски и светски званичници.

2015 – Комеморацији поводом 20. годишњице злочина у Сребреници, присуствовало више од 50.000 људи и око 80 делегација из иностранства, међу којима и премијер Србије Александар Вучић. Приликом напуштања Меморијалног центра Вучић је извиждан, а затим и физички нападнут из масе гађана који су транспарентима подсећали на његове политичке ставове из времена када се злочин догодио и он био активиста Српске радикалне странке.

2020 – Умро је један од симбола петооктобарских демонстрација 2000. године Љубисав Ђокић, познатији као Џо багериста. Током демонстрација 5. октобра којима је срушен режим Слободана Милошевића, Љубисав је багером кренуо на зграду РТС-а.

Loading