Почео Апостолски (Петровски) пост

Sveti-Petar-i-Pavle-480x588
Facebook

Петровски односно Апостолски пост ове године траје од 1. до 11. јула, односно до Петровдана који сваке године празнујемо 12. јула.

Почетак поста, а самим тим и његово трајање увек зависи од датума Васкрса, па најкраће може трајати једну, а најдуже шест седмица. Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла. У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води, уторак и четвртак на уљу, а субота и недеља на риби. Као и за време трајања сваког поста не једу се месо, бели мрс и јаја. Дан уочи Петровдана се такође строго пости.

Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље. Ове године Петровдан пада на петак.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела. Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима. Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а потом Божићни пост који, такође, траје више недеља и завршава се празником Христовог Рођења.

Осим Петровског, у летњем периоду се поштује и Госпојински пост, пред Велику Госпојину, празник Вазнесења Богородице. Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштовању поста, а тим подвигом се постиже очишћење душе и тела.

У нашој општини храмови у Раброву и Турији посвећени су овим Светим Апостолима.

Loading