Осмаци следеће недеље полажу малу матуру, највише њих изабрало географију

1000019420_2_11zon
Facebook

Ученици осмог разреда у Србији завршни испит полагаће идуће недеље, 17, 18. и 19. јуна у матичним основним школама. Прелиминарни резултати биће објављени 21. јуна, а 24. јуна коначни.

Осмаци ће у понедељак, 17. јуна радити тест из српског, односно матерњег језика, дан касније, 18. јуна решаваће тест из математике, док ће у среду, 19. јуна полагати предмет по избору. У овој школској години, према подацима Министарства просвете, највећи број ученика определио се да полаже географију 26.794 (41,26 одсто), затим биологију 23.546 (36,26 процената), историју 6.034 (9,29 одсто), хемију 4.393 (6,76 одсто) и физику 4.176 (6,43 одсто).

Испит ће се у свим школама у Србији одвијати у исто време – почиње у 9.00 и траје до 11.00 сати, а уколико почне са закашњењем, продужава се тако да израда теста траје 120 минута.

Из министарства су раније за Танјуг рекли да су тестови припремљени, одштампани, упаковани у сигурносне кесе и посебне кутије са затворницама и спремни за дистрибуцију по посебном распореду. Такође, припремљено је и детаљно стручно упутство о спровођењу завршног испита за све учеснике, укључујући и ученике и родитеље.

За израду тестова био је задужен Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Структура тестова и број отворених и затворених задатака биће сличан као и претходних година, што значи да ће већина задатака бити решавана тако да ће се заокруживати један од понуђених одговора.

Сви тестови морају да буду у складу са стандардима, да садрже задатке на сва три нивоа – основном, средњем и напредном. Ученици не смеју да напуштају просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит. Након полагања, осмаке чека упис у средњу школу, у зависности од оствареног успеха на пријемном и успеха током школовања, а максималан број бодова који ђаци могу да имају је 100.

Од 25. до 26. јуна осмаке чека попуњавање листе опредељења жеља средњих школа и смерова које би ученици желели да упишу, предаја, провера тачности, а 1. јула до 8.00 сати биће објављена расподела ученика по школама, као и слободна места за други круг, преноси Танјуг. Остали ученици основних школа, од првог до седмог разреда, наставу завршавају 14. јуна, а средњошколци 21. јуна.

 

Извор: Политика

Loading