У четвртак 13. јуна је Вазнесење Господње -Спасовдан, градска и храмовна слава у Кучеву

DSC01503
Facebook

У четвртак 13. јуна је Вазнесење Гопсодње -Спасовдан, градска и храмовна слава у Кучеву. И ове године обележавање ће почети у 08:00 часова када ће кренути Литија улицама града. Очекује се да ће Божанствена Литургија (која ће бити служена након Литије) почети до 09:00 часова. У оквиру Литургије извршиће се и свечано резање славских колача. Након Литургије предвиђене су „агапе“ т.ј. трпезе љубави у Парохијском дому, на које су позвани сви – и кучевљани (као домаћини) и сви њихови гости.

 

ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СПАСОВДАН

Пошто је распет на Крст и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсну из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици светих апостола. Са њима је провео 40 дана овде на земљи поучавајући их како да шире Његову веру и хришћанско учење.

Када прође тих 40 дана, повео их је све са собом на Маслинску Гору и рекао им је: „Тако је писано, тако је требало бити, да Христос пострада и да устане из мртвих трећи дан и да се проповеда покајање у име Његово и опроштење грехова по свим народима, почевши од Јерусалима, а ви сте сведоци свему томе. Јер је Јован крстио водом, а ви ћете крштавати Духом Светим, не дуго после ових дана. И гле, ја ћу послати обећање Оца Својега на Вас, а Ви седите у граду Јерусалиму док се не обучете у Силу са висине„“

Овим речима Он заврши разговор са њима, благосиља их и поче да се уздиже на небо, а њих остави да сачекају силазак Духа Светога. Апостоли су стајали и немо гледали за Њим, док није сасвим ишчезао. Утом им се обратише Анђели Божји са речима: „Што стојите и гледате? Како сте видели да Господ одлази на небо, тако ће Он опет доћи да суди живима и мртвима и онда царству Његовом неће бити краја„.

У знак сећања на овај догађај наша Црква слави СПАСОВДАН, тј. Дан Спаса нашег, Господа Исуса Христа.

 

Тропар (глас 4):

Вознесалсја јеси во славје Христе Боже наш, радост сотворивиј учеником, објетованијем свјатаго Духа, извјешченим им бившим благословенијем јако ти јеси Син Божиј, избавитељ мира.

Loading