6. јун – Дан Д у 2. светском рату

NormandySupply_edit
Facebook

Операција Оверлорд (енгл. Operation Overlord) је било шифровано име за битку у Нормандији, којој је покренута савезничка инвазија западне Европе коју је окупирала Немачка у 2. светском рату . Операција је отпочела 6. јуна 1944. искрцавањима на плажама у Нормандији  (Операција Нептун или познатија као Дан Д). Падобрански десант из око 12.000 авиона је претходио амфибијском десанту који је укључивао скоро 7000 пловила. Скоро 160.000 војника је прешло Ламанш 6. јуна 1944; више од 3 милиона војника је било у Француској до краја августа.

Савезничке јединице које су се бориле у Нормандији 6. јуна су потицале из Канаде, Уједињеног краљевства и САД, Пољске  и снаге Слободне Француске су учествовале у борбама након десантне фазе, а ту су још били и мањи одреди изБелгије, Грчке, Холандије и Норвешке . Друге савезничке нације су учествовале у оквиру морнаричких и ваздухопловних снага.

Када су савезници осигурали плаже, уследило је тронедељно прикупљање војске на плажама пре него што је почела  Операција Кобрапробој са нормандијских плажа. Битка за Нормандију се наставила још два месеца, кампањама да се осигура мостобран у Француској и окончала се затварањем џепа код Фалеза24. августа, ослобођењем Париза 25. августа и немачким повлачењем преко Сене које се окончало 30. августа 1944

извор:Википедија

Loading