Какво нас време очекује за празнике

1000031793_11zon
Facebook

„До средине ове недеље стабилно, суво и топло. Затим нестабилно уз грмљавинске пљускове и локалне непогоде. Прво мало свежије, а око 5. маја хладније од просека. Тренутно до око 14.05. стоји сигнал за нестабилно и релативно свеже време.

До среде под утицајем антициклона стабилно, суво и топло уз слаб до умерен, а у кошавском подрчују у уторак и среду на ударе и јак југоисточни ветар. Максимуми од +19 до +26, локално и око +28 степени Целзијуса. У среду после подне над југозападним, јужним и западним деловима региона дестабилизација атмосфере уз грмљавинске пљускове који локално могу бити и израженији, праћени тучом/градом и већом количином кише. Над осталим делом региона још тог дана суво, али се у току ноћи ка четвртку и до четвртка ујутро нестабилности очекују и над средишњим, северним и делом источних области региона.

Југоисточни ветар ће ослабити и окренути на југозападни смер. У четвртак веома нестабилно уз честе, локално и јаке грмљавинске пљускове, а биће услова и за локалне временске непогоде, посебно на северу и истоку региона. Ветар слаб, али ће у зони нестабилности на кратко бити олујне снаге. Дневни максимум у мањем паду и тербао би се кретати од +14 до +24 степена Целзијуса.

Петак ујутро и пре подне на северу могући грмљавински пљускови, док ће током дана у петак чешће појаве кише и пљуска бити над јужним делом региона. Дневни максимум без веће промене у односу на четвртак. Првог дана викенда ново погоршање током дана захвата западне, југозападне и северозападне делове региона доносећи грмљавинске пљсукове и локалну појаву непогода. То погоршање ће се другог дана викенда проширити над цео регион. У суботу на западу релативно хладно, уз максимум око +14, а на истоку максимум до око +25 степени Целзијуса.

У недељу и наредни понедељак (ускрс по Јулијанском календару) релативно хладно над целим регионом уз максимуме од +8 до +16 степени Целзијуса и могућу појаву пљускова, али се од 06.05. непогоде више не очекују обзиром да ће захлађење условити значајно смањење доступне енергије у атмосфери. После 07.05. делује да ћемо до 14.05. остати и режиму релативно свежег и променљивог времена уз честе грмљавинске пљускове, али више о том периоду тек око 06.05. Сумирано, до после поднева 01.05. над регионом претежно сунчано и топло, затим улазимо у период честих, локално и јаких нестабилности уз температуре око или испод просека“, написао је метеоролог Марко Чубрило на свом фејсбук профилу.

Loading