Отворен конкурс за Награду „Стеван Раичковић”

IMG-20240425-WA0002
Facebook
Народна библиотека „Стеван Раичковић” из Кучева, уз подршку општине Кучево, Министарства културе и Српске књижевне задруге, основала је награду „Стеван Раичковић” „за најбољу оригиналну књигу поезије објављену у протеклој години, изворно на српском језику”.
На конференцији за медије, одржаној 25. априла у просторијама Српске књижевне задруге у Београду, о награди су говорили Јована Дишић, директорка Народне библиотеке „Стеван Раичковић”, др Владан Бајчета, члан жирија и Никола Маринковић, главни уредник СКЗ.
Дишић је истакла да Нересница, и само Кучево, заузимају посебно место у животу Стевана Раичковића јер су његови родитељи ту службовали као учитељи до његове друге године. Због тога је више година постојала идеја да библиотека у Кучеву понесе име класика српске поезије, што се коначно и догодило. У договору са Раичковићевим сином, Милошем, од ове године је установљена и књижевна награда, која ће бити додељивана за најбољу оригиналну песничку књигу, објављену на српском језику претходне године.
Владан Бајчета, члан жирија, истакао је да је значај Стевана Раичковића за српску поезију немерљив. Због тога, додао је, и сама награда мора имати довољно широк поетички оквир да би квалитетом могла да достојно носи своје име и унесе свежину и разлику у културну и књижевну мапу Србије.
Главни уредник СКЗ, Никола Маринковић, захвалио се Народној библиотеци „Стеван Раичковић” на сарадњи и додао да је Раичковић заузима посебно место у плејади Задругиних аутора, због чега је и било природно да наша најстарија издавачка кућа подржи новоустановљену награду.
Конкурс за награду је отворен до 15. маја, а добитнику ће награда бити уручена 8. јуна у Кучеву. Награда се састоји из плакете, новчаног износа и објављивања књиге награђеног аутора у Српској књижевној задрузи. Kњиге (три примерка по појединачном наслову) слати на адресу: Народна библиотека Кучево (за конкурс), Трг Вељка Дугошевића 30, 12240 Кучево.
Неће се узимати у обзир поновљена издања, издања објављена ранијих година, избори из поезије, преводи, антологије и слично.

Loading