СПЦ данас обележава Прво бденије

1000031203_11zon
Facebook

Српска православна црква данас обележава Прво бденије. Бденије, то јест бдење, долази од глагола „бдити”. На пример, бдити над дететом или над својом душом. Прво бденије јесте јутрење са читањем Великог канона Светог Андреја Критског и траје два сата. Све песме у овом канону су покајног карактера са речима које упућују на пут покајања и спасења, а по сваком стиху пева се: „Помилуј ме Боже, помилуј ме.”

У  храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву, вечерас од 18 часова служиће се Прво бденије.

О Светом Андреју Критском објашњено је на сајту СПЦ: Свети Андреј, Eпископ критски, беше рођен нем и до седме године не проговори. Када га родитељи однесоше у храм и тамо се причести, он проговори. У четрнаестој години оде у манастир Светог Саве Освећеног и показа се изврсним монахом. Учествовао је на Шестом Васељенском сабору. Написао је доста поучних књига, песама, канона… од којих му је овај који читамо у време поста далеко најпознатији. Његов биограф вели: „Гледајући му лице, слушајући медоточне речи, свак се наслађиваше и порављаше”.

Такође, СПЦ данас обележава и Преподобног Jосифа Химнографа и Преподобног Георгиjа Малеина. Али само Прво бденије је у црквеном календару обележено подебљаним словима.

Loading