МУП објавио упутство шта чинити уколико приметите пожар

vatrogasci-pozar-01
Facebook

МУП Србије објавио је упутство шта чинити уколико приметите пожар, наводећи неколико савета којих се треба придржавати уколико дође до пожара у стану или кући.

Прво што треба учинити је када приметите пожар је позвати 193 и дати конкретне податке о локацији пожара – адресу, спрат и број стана.

Ако до пожара дође у стану, потребно је позвати ватрогасце и евакуисати укућане. Уколико је пожар захватио само једну просторију у стану, затворити врата и искључити електричну енергију, а ако је пожар већег обима, напустити стан затварајући сва врата.

Никако не користити лифт приликом напуштања зграде, пошто се у току пожара ослобађа густ црни дим који садржи отровна испарења која брзо испуне окно и кабину лифта, што може бити узрок смрти од гушења за све који се ту налазе.

Ако је пожар мањег обима, покушати гашење, али никада не користити воду да би се угасио пожар на електричним инсталацијама и апаратима, као ни пожар изазван бензином или уљем, већ уместо тога користити апарат за почетно гашење пожара типа “С“.

Гашењем пожара на електричним инсталацијама и апаратима водом можете бити изложени струјном удару, док гашењем водом пожара изазваних бензином или уљем можете да изазовете његово ширење.

 

Извор; Танјуг

Loading