Расписан трећи јавни позив за доделу заштитних рамова за тракторе

Screenshot-2024-01-17-at-12.39.32
Facebook

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре определило је нових 125.000.000 динара за субвенционисане рамове, наводи се на сајту Агенције за безбедност саобраћаја.

Ово је трећи јавни позив који расписује Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. У оквиру прва два позива до сада је подељено више од 7.000 заштитних рамова.

Нови јавни позив уноси новину која се тиче модела трактора, јер је листа проширена.

Циљ поделе бесплатних рамова је заштита возача трактора приликом превртања, односно да се смањи број страдања возача трактора. Из агенције подсећају власнике трактора да од 1. јануара 2025. године трактори произведени након 1983. године више неће моћи да учествују у саобраћају без кабине или заштитног рама.

Позвали су сва заинтересована физичка и правна лица на територији Републике Србије која испуњавају услове Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане доделе заштитних рамова за употребљавани трактор, да до 15. маја ове године поднесу захтев за субвенционисану доделу заштитног рама Агенцији за безбедност саобраћаја Републике Србије.

У Републици Србији у саобраћајним незгодама у којима су учествовали трактори, изузимајући догађаје ван пута, у последњих 10 година смртно је страдало више од 350 тракториста, док је више од 2.000 повређено. Само у 2022. години погинуо је 81 возач трактора, док је у 2023. години смртно страдало 59 лица.

Loading