Данас је Светски дан свести о аутизму

1712042073-svetski dan autizma
Facebook

Светски дан свести о аутизму обележава се 2. априла са циљем ширења информација о правима особа са аутизмом. Обележавање овог датума одредила је „Генерална скупштина Уједињених нација” „Резолуцијом 62/139” која је усвојена 18. децембра 2007. године, како би се државе чланице подстакле да предузму акције за подизање свести о особама са поремећајем из аутистичног спектра и пруже подршку истраживању у проналажењу нових начина за побољшање здравља и њихове инклузије.

Аутизам или поремећај аутистичног спектра односи се на широк спектар стања које карактеришу поремећаји у социјалним вештинама и комуникацији, понашање које се понавља, променама у говору и невербалној комуникацији. Начини на које људи са аутизмом уче, размишљају и решавају проблеме могу варирати од висококвалификованих до озбиљних изазова. Неким особама са аутизмом може бити потребна значајна подршка у свакодневном животу, некима мања подршка док у неким случајевима, живе потпуно независно.

Знаци аутизма се обично појављују у узрасту друге или треће године живота. Нека повезана кашњења у развоју могу се појавити и раније, а често се могу дијагностиковати већ са 18 месеци. Истраживања показују да рана интервенција доводи до позитивних исхода касније у животу за особе са аутизмом.

извор ОК радио

Loading