У недељу почиње летње рачунање времена

the-eleventh-hour-2561609_1280
Facebook

У ноћи између суботе и недеље, 31. марта, почиње летње рачунање времена у Србији. У 2:00 часова часовници ће бити померити један сат унапред, на 3:00 часа. Осим што ћемо теоретски имати сат времена мање сна, практично ће нам дан бити дужи.

Сумрак, који је сада око 18 сати, за недељу дана ће се продужити, те ћемо скоро све до 19:00 часова имати дневну светлост. Летње рачунање времена има за циљ да искористи максимум дневног светла, смањи потрошњу електричне енергије и допринесе бољем расположењу грађана.

Међутим, ова промена може имати и нежељене ефекте на наш организам. Установљено је да померање сата највише утиче на метеоропате и хроничне болеснике. Међутим, и они који се не суочавају са овим проблемима могу осетити промене. Расејаност, поспаност, умор и бол у глави само су неке од тегоба које могу утицати на ваш организам, који ће због новонастале промене свакако бити под стресом.

Стручњаци за сан препоручују постепено прилагођавање, односно ранији одлазак на спавање данима пре преласка на летње рачунање времена, како би организам лакше прихватио промене. Такође је препоручљиво одржавати редовне дневне рутине, физичку активност и избегавати конзумацију кофеина и тешке оброке пред спавање.

Иако нам ово померање часовника доноси дуже светло у вечерњим сатима и указује на долазак топлијих дана, важно је да се прилагодимо новонасталим околностима и бринемо о свом здрављу.

Летње рачунање времена трајаће до 28. октобра, када ћемо часовнике вратити на зимско рачунање времена, померањем са 3:00 на 2:00 часа.

 

Loading