Данас је Светски дан поезије

17361776_1283141911775613_1459208139568641350_n
Facebook

Светски дан поезије прославља се 21. марта и установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године. Сврха овог дана ја промоција читања, писања, објављивања и поезије у школству широм света; али и ”давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима” (извод из УНЕСКО извештаја при дефинисању овог дана).

Светски дан поезије обележава један од најдрагоценијих облика културног и језичког изражавања човечанства. Током обележавања дана, поезија окупља људе широм континената. Укључује различите облике језика, израза и значења. Често је праћена музиком и изводи се у посебним приликама.

Некада се дан поезије славио у октобру. Традиција очувања октобра као националног и светског дана поезије, очувала се још увек у многим државама.

УНЕСКО је у иницијативи да се прогласи Светски дан поезије, препознао начин да се изрази јединство у креативности људског ума. Као један од главних циљева обележавања дана поезије је да се подржи језичка различитост кроз песнички израз. Обележавањем овог дана жели се охрабрити успостављање дијалога између поезије и других уметности (сликарство, музика, позориште, плес), као и повратак усменој традицији рецитала и промоција проучавања поезије.[2]

У резолуцији која је усвојена 16.11.1999. године на 25. пленарном састанку УНЕСКОа стоји: 21. март се проглашава за Светски дан поезије; позивају се државе чланице да узму активно учешће у обележавању овог дана, како на локалном тако и на националном нивоу, уз активно учешће националних комисија, невладиних организација и заинтересованих јавних и приватних институција (школе, општине, песничке заједнице, музеји, културна друштва, издавачке куће, локалне власти и тако даље); као и то да се позива генерални директор да охрабри и подржи све националне, регионалне и међународне иницијативе предузете у том погледу.

 

ИЗВОР:википедија

фото:благовесник

Loading