Врсте хране и пића које су најгоре за здравље мозга

nezdrava-hrana-680x330
Facebook

Намирнице и пиће које би требало значајно смањити како би се одржало здравље мозга.

На првом месту су претерано заслађена пића. Они повећавају ризик од срчаних обољења и дијабетеса типа 2. Прекомерно уживање у шећеру такође може повећати инсулинску резистенцију мозга, што негативно утиче на способност учења и памћења.
Транс масти су такође опасне за мозак. Има их у нездравој храни као што су маргарин, хамбургери, пице, помфрит, колачи и слично. Они отежавају функционисање мозга и успоравају активност неурона.

Прекомерни унос алкохола омета функционисање неуротрансмитера. Дуготрајна конзумација алкохолних пића може изазвати оштећење вида, дезоријентацију и губитак памћења.

На четвртом месту су рафинисани угљени хидрати. Због високог гликемијског индекса, тело их лако апсорбује. Долази до повећања нивоа шећера у крви, што такође лоше утиче на способност памћења код одраслих.

Такође би требало значајно смањити потрошњу вештачких заслађивача. Садрже фенилаланин, аминокиселину која може ометати функционисање неуротрансмитера.

 

 

Извор: N1

Loading