Протекли фебруар најтоплији у историји мерења и насушнији у последње 74 године

1000025261_11zon
Facebook

Прошли месец је био најтоплији фебруар на свету у модерном добру, наводе из климатске служба Европске уније (ЕУ), што је само један од температурних рекорда у низу. То што се природа већ буди не треба да чуди.

Заправо, у сваком претходном месецу од јуна 2023. забележене су нове рекордне температуре за то доба године. У међувремену је и температура површине мора најтоплија у историји, док је антарктички лед све тањи. Један од разлога свега тога је Ел Нињо топлотни талас, али је пре свега људски фактор главни узрок климатских промена. „Гасови стаклене баште који задржавају топлоту недвосмислено су главни кривац“, истиче Селесте Сауло из Светске метеоролошке организације.

Фебруар 2024. је тако био за 1,77 степени топлији од фебруара из „прединдустријског доба“, пре него што су људи почели да сагоревају велике количине фосилних горива, наводе из Службе за климатске промене ЕУ.

Највиша температура 22,8 степени, измерена је 6. фебруара у Зајечару, док је у Београду 26. фебруара било 21,4 степена.

Број ледених дана је у већини места је три до четири, а у планинским пределима седам до 13 мањи од просека. На Црном Врху никада раније није забележен изостанак ледених дана током фебруара као овај пут.

Падавина је било два до девет дана мање од просека. Најмање у Неготину и Зајечару, само два током целог месеца.

И већи део Европе, осим севера, био је два степена топлији од просека. Неки делови централне и југоисточне Европе загрејали су се чак четири до шест степени више него што је уобичајено за тај месец.

 

Извор: ББЦ/РТС

Loading