50. „Хомољски Мотиви“ 4. дан – Предавање на тему : „РУСАЉКА – РУСАЉА У СЛОВЕНСКОМ КОНТЕКСТУ“

Facebook

Простори на којима живимо, а посебно село Дубока, вековима интригирају научнике због једне специфичине појаве –  ритуалног падања у транс жена за празник Свете Тројице. Иако је овај

феномен, познат из многих светских магија ( у транс су падали друиди, врачеви и шамани и тим приликама „прорицали будућност и разговарали са духовима или мртвима“), како је то рекао др Љубинко Раденковић, који је 4. дана јубиларне, 50. Смотре „Хомољских Мотива“ одржао предавање на тему  „РУСАЉКА  – РУСАЉА У СЛОВЕНСКОМ КОНТЕКСТУ“ Етнолози из целог света се с већ 150 година слажу да је најмистериознији транс онај, у кога падају жене у Источној Србији. Професор тврди да  Русаље и Русали у ствари представљају назив за душе покојника, углавном деце или младих,али и да је то често народно име за виле или митска, надземаљска женска бића, вештице… Има и тумачења да је Русаља потичу из традиције старих Словена, где су обожаване као богиње река и потока.

Ритуал  РУСАЉЕ се у неким крајевима везује за празник Духова, негде за задушнице или Божић, међутим у влашким селима Русаље су стриктно везане за празник Свете Тројице и целу недељу после Духова називају Русалија.

Научна мисао је током времена различито тумачила ову појаву, углавном јој дајући облик снажне аутохипнозе или као последицу хистерије и нервне исцрпљености.

И данас се је могуће срести ову појаву, али само код појединих, свакако обдарених жена које, мада не по правилу, у ритуалну транс падају углавном на оне исте празнике као и протеклих векова.

Предавање је одржано у Завичајној галерији Центра за културу, предавач је био др  Љубинко Раденковић а координатор предавања етнолог Александра Ракић.

 

Сарадник на прилогу РС

ФОТО Продукција СЛИКЕ ЖИВОТА

Loading