Конкурс за резервне официре рода авијација: Прилика за летење војним авионима

rv-srbije_b
Facebook

Последњих година Ваздухопловство Војске Србије постало је богатије за велики број најсавременијих борбених авиона и хеликоптера, а конкурс за резервне официре рода авијација, који је у току, прилика је за дипломце цивилних факултета да остваре сан да на њима лете, поручују официри Војске Србије Милица Оровић и Богдан Миловановић.
Трећу годину заредом Војска Србије организује конкурс за војно стручно оспособљавање резервних официра рода авијација, којим се пружа могућност дипломцима цивилних факултета да једног дана, можда, постану пилоти легендарне 101. ловачке авијацијске ескадриле „Витезови“ Војске Србије и седну у кокпит ловачког борбеног авиона „миг-29“.

На конкурс могу да се пријаве држављани Републике Србије који имају до 27 година, који имају завршене основне академске студије у трајању од четири године“, рекла је капетан Милица Оровић из Команде 204. ваздухопловне бригаде. Оровић је објаснила да се селекција кандидата, младића и девојака, који се буду пријавили до 31. марта ове године, одвија у две фазе.
Прва фаза обухвата медицинско-здравствене прегледе, безбедносну проверу, селективно летење и два падобранска скока.

Кандидати који савладају селективно летење започињу војно стручно оспособљавање на Војној академији у трајању од шест месеци, након чега се промовишу у први официрски чин, а после савладавања летачке обуке добијају и звање пилота Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.
Оровић каже да је у многим ваздухопловствима у свету пракса да се кроз овакав модел дипломцима цивилних факултета нуди могућност да постану пилоти борбених ваздухоплова.

 

Извор; Тањуг

Loading