Пораст броја случајева крађе идентитета путем интернета

Hakeri-hakiranje
Facebook

Министарство унутрашњих послова Србије (МУП) саопштило да је током 2023. године примећен пораст броја случајева крађе идентитета путем интернета и случајева неовлашћеног приступа рачунарским системима.

„До овога често долази непажњом корисника интернет услуга, који због своје неопрезности и отварањем различитих линкова дозволе инсталацију злонамерног програма на свом рачунарском систему, или пак остављају своје податке на разним страницама без претходне провере“, објавио је МУП на Инстаграму.

МУП тим поводом на неколико слика упутио препоруке грађанима, међу којима и да заштитни програм на рачунару увек држе укљученим.

„Оваква врста рачунарског програма штити ваш рачунар од злонамерних покушаја приступа рачунару, оштећења или брисања података, отуђења корисничких имена и лозинки, ии других осетљивих информација„, објашњено је у саопштењу. Грађанима је препоручено и да инсталирају и увек врше ажурирање антивирус програма, као и да редовно ажурирају оперативни систем рачунара да би се сигурносни пропусти на време открили и уклонили.

МУП је упозорио на опасност од преузимања садржаја са интернета, јер су неки од њих направљени тако да могу да заобиђу и најсавременију антивирусну заштиту.

„Никада не отварајте прилоге електронских порука које су вам стигле од непознатих особа. Генерално, пажљиво са прилозима, могуће је да пошаљилац кога познајете није свестан шта се налази у прилогу поруке“, навео је МУП на Инстаграму.

Међу препорукама је и искључивање рачунара када се не користи, јер се тиме спречава неовлашћено преузимање контроле уколико је уређај заражен вирусом. МУП је апеловао и да се шифра за вај-фај (wi-fi) не дели јавно, јер лица која неовлашћено дођу до ње, могу да коришћењем јединствене ИП адресе учине низ кривичних дела за чије се извршење може сматрати одговорним власници те ИП адресе.

 

 

Извор: Бета

Loading