ЕУ отвара званичну истрагу о Тик-току због могућих кршења правила и „изазивања зависности“

1703855708925
Facebook

Европска унија ће истражити да ли је друштвени медиј Тик-ток, власништво кинеске технолошке компаније „ByteDance“, прекршио правила о онлајн садржају која имају за циљ заштиту деце и обезбеђивање транспарентног оглашавања, саопштио је званичник Европске комисије.

Званичник ЕУ, Тијери Бретон, рекао је да је одлуку донео након анализе извештаја о процени ризика апликације на којој се емитују кратки видео-снимци због сумње да крши транспарентност и обавезу заштите малолетника.

Европска комисија је саопштила да је посебно фокусирана на то како компанија управља ризиком од „негативних ефеката који произилазе“ из дизајна сајта, укључујући алгоритамске системе за које се каже да „стимулишу зависност“ или „стварају такозване ‘ефекте зечје рупе’“, којим се корисник све више увлачи у садржај сајта.

Ти ризици би потенцијално могли да угрозе нечије „физичко и ментално здравље“, наводи Комисија.

Закон Европске уније о дигиталним услугама (Digital Services Act – ДСА), који се примењује на све онлајн платформе од 17. фебруара, захтева посебно од великих онлајн платформи и претраживача да учине више у борби против нелегалног онлајн садржаја и ризика по јавну безбедност.

У Европи, где Тик-ток има више од 150 милиона корисника месечно, регулатори су прошле године замерили сервису што је поставио подешавања која подразумевано чине видео-снимке и објаве јавним, откривајући информације и податке најмлађих корисника. Рекли су да је Тик-ток такође користио такозване ‘тамне обрасце’, систем који је подстицао кориснике да бирају опције које угрожавају приватност током процеса регистрације и приликом објављивања видео-записа.

Истрага Европске уније ће такође размотрити ефикасност Тик-токових алата за верификацију старости, намењених спречавању приступа малолетницима неприкладном садржају. Такође ће проверити да ли Тик-ток пружа листу огласа која се може претраживати и која је поуздана, у складу са Законом о дигиталним услугама.

Власник Тик-тока, „Бајт денс“ са седиштем у Кини, могао би да се суочи са казнама у износу од шест одсто глобалног прихода, уколико се покаже да су кршена правила ДСА.

Из компаније наводе да ће наставити да раде са стручњацима и технолошким компанијама како би млади људи били безбедни на њиховој платформи и да се радују што ће овај рад детаљно објаснити Европској комисији.

Тик-ток има пионирске функције и подешавања за заштиту тинејџера и држање млађих од 13 година ван платформе, проблеми са којима се цела индустрија бори“, рекао је портпарол Тик-тока.

Ово је друга истрага Европске уније о кршењу ДСА након што се платформа  друштвених медија Икс (раније Твитер) Илона Маска нашла на нишану ЕУ у децембру прошле године.

 

 

Извор: РТС

Loading