Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ – од 05. до 11. 02. 2023. пријављено 15 920 случајева грипа

naslovna2019Dd
Facebook

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у 6. извештајној недељи, од 5. до 11. фебруара пријављено је 15.920 случајева обољења сличних грипу.

– У поређењу са претходном недељом бележи се благи пораст броја оболелих од обољења сличних грипу. У овој извештајној недељи региструје се средњи интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност – наводи се у извештају „Батута“ у којем пише  да се  се бележи и благи пораст акутних респираторних инфекција – пријављено је 24.719 оболелих за недељу дана.

Највише стопе инциденције обољења сличних грипу регистроване су у Златиборском, Пиротском и Средњобанатском округу, а када је реч о узрасту – од 0 до 4 и 5 до 14 година.

У Србији су до сада потврђени типови вируса грипа: A(H1)pdm09, A(H3) и B са доминацијом подтипа вируса грипа A(H3).

Вирус грипа је до сада потврђен на територији Јужнобачког, Колубарског, Мачванског, Јужнобанатског, Средњебанатског, Рашког, Поморавског, Браничевског, Борског, Златиборског, Нишавског, Сремског, Пчињског, Шумадијског, Севернобанатског, Јабланичког, Моравичког, Подунавског, Западнобачког, Севернобачког и Пиротског округа, на територији Града Београда, као и на територији надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

извор и фото : Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ 

Loading