Алармантно у вези пожара – хитни састанци команданата Штабова за ванредне ситуације

92877007_3683410141730103_4555933748037681152_n
Facebook

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, имајући у виду повећан број пожара на отвореном, хитно је наложио, преко својих организационих јединица, ступање у контакт са командантима штабова за ванредне ситуације и иницирао хитне седнице локалних штабова за ванредне ситуације на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине. Због повећаног броја пожара на отвореном, Одељење за ванредне ситуације у
Пожаревцу апелује на грађане да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима.
Такође, подсећамо да пожари у близини саобраћајница угрожавају безбедно одвијање саобраћаја и да, због дима, може доћи до смањене видљивости на путу, а самим тим и до саобраћјних незгода.
На подручју Полицијске управе у Пожаревцу, у последњих седам дана припадници Ватрогасно спасилачког батаљона Пожаревац интервенисали су на 32 пожара, од којих је 26 било на отвореном простору.
Подсећамо грађане да, уколико примете пожар, што пре обавесте ватрогасно- спасилачку јединицу на број телефона 193.
За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до
1.000.000 динара, а за физичка лица до 10.000 динара.
Припадници Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу у наредном периоду, заједно са полицијом, контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка.

Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

 

Loading