Данас је Светски дан радија

sajt-10-14-700x490
Facebook

Унеско је прогласио овај дан да би промовисао радио и све могућности које пружа.
Радио је медиј који допире до најширих слојева становништва и који може учинити много за образовање, културни и политички дијалог и помоћи људима у најразличитијим животним ситуацијама.
Светски дан радија је Унеско утврдио 2011. године и то баш зато што је 13. фебруара 1946. године први пут емитован програм Радија УН.

Радио је још увек најдинамичнији, најбржи и најинтерактивнији медиј који постоји, који се адаптира променама у 21. веку и нуди нове начине интеракције и укључивања. Радио користи око 95% светског становништва јер технологија коју захтева је приступачнија и једноставнија, па радио преноси могу досегнути и до најудаљенијих заједница. Према истраживањима чак 75% домаћинстава у земљама у развоју поседује бар један радио пријемник.

Гиљермо Маркони се сматра „оцем радија“ јер је 1896. године обавио први радио пренос, међутим он није слао глас већ радио сигнале. Први експерименти са преносом гласа су почели тек после 1900. године. Маркони је 1909. године добио Нобелову награду за „допринос у развоју бежичних технологија“.

Допринос Николе Тесле развоју радија је мало познат јер се до 1943. године сматрало да су његови нацрти за дизајн радија уствари копија Марконијевих. Међутим доказано је да је он још 1892. године направио створио нацрт за први радио.

Када се ради о нашем граду у протеклим деценијама је радило више радио станица – сетимо се Радио Пека, Радио Звижда и  АС радија (у једном периоду друге половине прошлог века изузетно је било ин да имаш радио станицу, па  илегално да емитујеш ). Данас имамо Радио Кучево.

Loading