Велики кашаљ присутан и у Браничевском округу

Shutterstock_1648726255-450x285
Facebook

Према подацима из Сервиса јавног здравља, од почетка године закључно са 4. фебруаром, на територији Републике Србије од стране здравствених радника пријављено је укупно 297 потврђених случајева пертусиса, односно великог кашља. Оболелих има и у Браничевском округу.

Што се тиче територијалне дистрибуције, највећи број случајева пертусиса у односу на место пребивалишта пријављен је са територије Јужнобачког округа и града Београда. На подручју Браничевског округа оболело је шест особа.

Број пријављених случајева по окрузима

Од укупног броја пријављених случајева њих 23 (7,7 одсто) било је хоспитализовано, при чему је највећи број хоспитализованих био у узрасној групи млађих од 12 месеци. Од почетка године пријављена су два смртна исхода узрокована пертусисом код невакцинисане деце узраста два и по, односно три месеца. У Браничевском округу нису забележени смртни случајеви од великог кашља. Највећи број случајева регистрован је у узрасним групама особа старијих од 20 година, односно узраста 10 до 14 година, док је највећа узрасно-специфична стопа инциденције забележена у узрасној групи одојчади млађе од 12 месеци.

 

Извор: еБраничево

Loading