Друштвена мрежа Фејсбук после 20 година постојања, има више од три милијарде корисника

what-is-off-facebook-activity-featured
Facebook

После 20 година постојања друштвена мрежа Фејсбук, коју је са неколико пријатеља на Универзитету Харварду покренуо Марк Закерберг данас има више од три милијарде корисника.

Фејсбук је током тих 20 година постао глобални феномен и мрежа која је заувек изменила друштво, комуницирање и односе међу људима, наводи ЦНН, додајући да се чини као да је Фејсбук одувек међу нама и да је тешко замислити време када га није било.

Ретко која технолошка иновација је довела до тектонских промена и у друштву и у јавном дискурсу и условила читав низ промена у обрасцима понашања било да је реч о упознавању, дружењу, информисању или размени мишљења.
Почетак Фејсбука везује се за 2003. годину, када је активирана апликација за оцењивање изгледа студенткиња на Универзитету Харвард у Бостону. Марка Закерберга је инспирисао универзитетски, штампани водич „face book“, лист са фотографијама и личним подацима свих студената.

Коначно, 26. фебруара 2006. године Фејсбук је лансиран као друштвена платформа за кориснике старије од 13 година и, упркос томе што није био прва друштвена мрежа, време је показало да је био другачији.

Колики утицај је Фејсбук остварио на модусе јавног комуницирања говори и чињеница да је променио и сам начин изражавања. Лајкови, фоловери, опција „unfriend“ (поништити пријатељство), постали су опште прихваћени термини у свакодневним комуникацијама, а данас се стицање пријатеља масовно преселило у виртуелни свет јер од настанка Фејсбука људи више нису морали да изађу из куће да би се састали с неким и попричали.

 

 

 

Извор: Тањуг

Loading