Испловио највећи крузер на свету „Икона мора“

5510131_icon-of-the-seas_ls
Facebook

Највећи брод за крстарење на свету, дугачак готово колико четири градска блока зграда, почиње своје прво путовање поласком из луке у Мајамију.

Брод „Icon of the Seas“ (Икона мора) компаније Ројал Карибиен дугачак је 365 метара.

Пред испловљавање из јужне Флориде на своје прво седмодневно путовање тропским морима, званично је „крштен“ у уторак уз помоћ фудбалске легенде Лионела Месија и његових саиграча из Интера из Мајамија.

„Брод је врхунац више од 50 година сањања, иновација и живљења наше мисије – да одговорно пружимо најбоља искуства одмора на свету“, рекао је ове недеље председник и извршни директор групе Ројал Карибиен Џејсон Либерти.

За крстарење су се пријавили путници чим је у октобру 2022. брод у изградњи представљен јавности. Интересовање је било највеће за 53 године постојања Ројал Карибиена. Изградња крузера је коштала две милијарде долара.

„Icon of the Seas“ је подељен на осам карактеристичних, посебно уређених тематских „четврти“ – правих „насеља“ на 20 палуба. Има шест водених тобогана, седам базена, клизалиште, позориште и више од 40 ресторана, барова и салона.

Може да прими 5.610 путника, међутим, пошто су бродови дизајнирани да приме више од две особе по соби са додатним креветима за породице или групе, укупан капацитет гостију је заправо невероватних 7.600. Посаду чини још 2.350 људи.

Покреће га шест мотора који могу да раде на две врста горива – дизел или течни природни гас који мање загађује.

Међутим, неки еколози брину да бродови на гасни погон повећавају емисију метана, а други који гледају још шире кажу да туристи на крстарењу генеришу осам пута више угљеника него туристи на копну.

Међу занимљивим карактеристикама ове морске туристичке грдосије је и она да је крузер „Икона мора“ чак пет пута тежи од легендарног Титаника, само 16 метара је краћи од висине Емпајер стејт билдинга, не укључујући торањ, поседује највећи водени парк на води.

 

 

Извор: Poportal.rs

Loading