Обележен 24. јануар, Дан влашког језика

Dan vlaškog jezika
Facebook

Oдлуком Националног савета Влашке националне мањине (НСВ) донетом у септембру прошле године на седници одржаној у Мајданпеку, 24. јануар проглашен је за Дан влашког језика. Овај значајан датум за припаднике влашке националне мањине обележен је пригодним програмом у библиотеци „Ђура Јакшић“ у Петровцу на Млави.Фото: РТВ Млава

По речима Новице Јаношевића, председника НСВ, 24. јануара 2012. године на седници савета у Петровцу на Млави донета је одлука да се усвоји влашко писмо у ћириличној и латиничној верзији, те је зато тај датум проглашен за Дан влашког језика. Овај дан се први пут обележава ове године широм Србије низом манифестација у установама културе и школама, у местима где живе Власи.

„Од тада до данас Национални савет Влаха и сви они који су сарађивали са представницима савета изнедрили су многа дела на влашком језику користећи управо то усвојено влашко писмо. То је резултирало да Национални савет Влаха касније усвоји и влашко-српски речник, граматику, правопис и остала дела, а то су углавном народне песме, влашке приче и значајне научне студије о Власима на Балкану. Сва та дела чине један мозаик који је послужио да се на основу одређених правила стандардизује влашки језик“, рекао је Јаношевић и додао да је то значајан корак који ће допринети да се сачува овај језик од заборава.

извор еБраничево

Фото: РТВ Млава

Loading