Јапански научници снимили биљке како „разговарају“

biljka
Facebook

Научници са Универзитета Саитама у Јапану снимили су биљке како “разговарају“ једна с другом. За нас неприметне, биљке су окружене фином маглом једињења у ваздуху које користе за комуникацију и заштиту.

Ова једињења одбијају гладне биљоједе и упозоравају суседне биљке на потенцијалне опасности. Научници знају за ове одбрамбене механизме од 1980-их, а открили су их код више од 80 биљних врста.

Међутим, сада је тим јапанских стручњака успео да у реалном времену сними овај процес комуникације, што нам је дало неке додатне одговоре. Наиме, знали смо како биљке шаљу поруке, али не и како их примају. Молекуларни биолози Јури Аратани и Такуја Уемура са Универзитета Саитама у Јапану и њихове колеге поставили су пумпу која је међу здраве биљке преносила једињења „повређених“ или нападнутих биљака и флуоресцентним микроскопом посматрали шта се догађа.

Зашто су светлеле зеленом бојом?
Научници су ставили гусенице (Spodoptera litura) на лишће одсечено с биљака парадајза и корова из породице горушица (Arabidopsis thaliana) (скупљен), а затим пратили реакцију друге, нетакнуте биљке Арабидопсис.
Међутим, није се радило о обичним биљкама. Арабидопсис су биле генетски модификоване и њихове ћелије су садржале биосензор који је светлео зелено када је забележио доток јона калцијума. Иначе, занимљиво је споменути да и људске ћелије за комуникацију користе сигнализацију калцијумом.

Стручњаци су посматрали како биљке реагују на једињења која друге биљке отпуштају у неколико секунди након што задобију повреду. Није се радило о природном процесу. Научници су концентрисали једињења у пластичну боцу и пумпали их на здраву биљку константном брзином.
Као што се може видети на снимку, неоштећене биљке су јасно и гласно примиле поруке својих повређених „суседа“ и одговориле налетима сигнала калцијума, који су се мрешкали по њиховим испруженим листовима. Након анализе једињења у ваздуху стручњаци су открили да сигнале калцијума у Арабидопсису изазивају два једињења, Z-3-HAL i E-2-HAL.

„Коначно смо разоткрили замршену причу о томе када, где и како биљке реагују на ‘поруке упозорења’ које шаљу друге угрожене биљке. Ова етерична комуникациона мрежа, скривена од нашег погледа, игра кључну улогу у правовременој заштити суседних биљака од непосредних претњи“, рекао је молекуларни биолог Масацугу Тојота са Универзитета Саитама у Јапану.

Истраживање под називом „Green leaf volatile sensory calcium transduction in Arabidopsis“ објављено је у часопису „Nature Communications“.

 

 

Извор: 021.рс

Loading