Хладан талас знатно утиче на берзе струје и потрошњу

FB_IMG_1641723268521
Facebook

Хладан талас погурао је и потрошњу струје и цене у Европи. У односу на децембар, мегават- сат на европским берзама поскупео је 50 посто. У Србији је снабдевње стабилно, а само од јуче, протрошња струје порасла је за петину.

У Србији се на струју греје или догрева свако пето домаћинставо, а са леденим данима многи су посегли за грејалицама. ТА пећи, често допуне и по дневној, вишој трифи. Из ЕПС-а поручују: угља има на залихама термолектрана, а хидролектране покрију готово трећину потрошње, па ове зиме струје претекне и за извоз.

Производња је стабилна. У првих 10 дана јануара извезено је и продато електричне енргије у износу 78 хиљада мегават сати и остварен је приход од неких 6,7 милиона евра“, каже извршни директор за електроенергетски портфељ у ЕПС-у Давид Жарковић. И пренос је стабилан, кажу у „Електромрежи Србије“. Прате временску прогнозу и са хладним таласом сви су у приправности.Генерална директорка „Електромреже Србије“ Јелена Матејић каже да је најгоре ово време око нуле, када се темпертура спушта уколико то прати киша то зна да науди далеководима.

„На сву срећу ове године није тако. Ми смо се прошле године адекватно припремили. Сви наши планови рекострукције су завршени у року , сеча растиња такође. ЕМС има и хаваријске стубове. Ови стубови се налазе у свим нашим регионалним центрима. Тих неких 15 комплета стубова којих имамо ми смо спремни да у случају тешких недаћа које могу задесити сваки систем на свету можемо брзо да регујемо. То смо потврдили прошле године на примеру Шида“, каже Матејићева.

Због хланоће читава Европа бележи раст потражње, а берзе струје реагују. Велепродајна цена мегават- сата у децембру била је између 70 и 80 евра, а сада достиже и 120 евра. Највише ових дана увозе Немачка, Италија и Мађарска.

„Време је некако највидљивији фактор који у року од два три дана утиче на пораст конзума, потражњу и самим тим пораст цена. Затим ту је и много других фактора попуњеност складишта гаса, онда имамо и неке макроекономске и глобалне политичке факторе. Тако да не можемо са сигурношћу рећи али уколико се настави овај хладан талас да сличан тренд цена се настави до краја јануара“, каже извршни директор српске берзе струје“СЕПЕКС“ Милош Младеновић.

Стабилности српског енергетског система доприноси снабдевеност гасом и добар рад топлана. Већина даљинских система, током ледених дана је у режиму целодневног грејања.

 

 

Извор: РТС

Loading