Појачана контрола хране животињског порекла

naslovna-slika-meso-2022-03-30
Facebook

Пред божићне и новогодишње празнике ветеринарски инспектори врше појачан наџор и контролу хране животињског порекла у објектима за производњу и промет хране животињског порекла, саопштила је Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Контроле се, како је саопштено, спроводе почевши од улаза сировине која служи као полазна основа за израду контролисане хране, процеса производње, хигијене, услова складиштења до дистрибуције готовог производа.

“Службене контроле објеката под наџором, планирају се и спроводе у циљу утврђивања поштовања општих и посебних услова хигијене хране у складу са важећим законским одредбама које се односе на провере микробиолошких критеријума на основу анализа у примени принципа самоконтроле и ХАЦЦП-а, поштовања начела добре хигијенске и добре дистрибутивне праксе свих субјеката у пословању са храном”, наводи Управа за ветерину.

У свим објектима у малопродаји (самоуслуге, продавнице деликатеса, угоститељски објекти, рибарнице, пијаце) ветеринарском инспектору се дају на увид документа којима се доказује порекло и следљивост за сву количину затечене хране животињског порекла намењене продаји. Уколико се не може доказати следљивост и порекло, ветеринарски инспектор налаже нешкодљиво уништавање исте као небезбедне за конзумирање односно исхрану људи.

извор и фото ебраничево

Loading