Завршен попис пољопривреде, први резултати очекују се до 31. јануара 2024. године

Traktor-njiva-poljoprivreda-setva-oranje-oranice-zemlja
Facebook

Завршен је попис пољопривреде у Србији, а први резултати се очекују до 31. јануара, док ће се коначни објављивати сукцесивно до 31. децембра 2025. године.

У попису су током анкетирања на терену, од 1. октобра до 15. децембра, била ангажована 253 општинска координатора и 2.842 пописивача, који су обишли око 742.000 пољопривредних газдинстава – породичних пољопривредних газдинстава, газдинстава правних лица и предузетника, објављено је на сајту „Пописпољопривреде”.

Основна обележја о пољопривредним газдинствима која су уписивана током овог пописа су идентификациони подаци газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, затим подаци о радној снази и подаци о броју стоке, преноси Тањуг.

Попис пољопривреде 2023. је припремио, организовао и спровео Републички завод за статистику, у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023. године и у оквиру пројекта претприступних фондова Европске уније ИПА 2018. Како се наводи на сајту пописа, прикупљени подаци осликаће стање у пољопривреди и као сумарни користиће се за статистичке анализе које ће омогућити доношење одговарајућих одлука за подршку пољопривредној производњи и њеном развоју.

Loading