Шта је све забрањено док траје изборна тишина, а шта се не сме на самом бирачком месту?

izbori-15b
Facebook

Предизборна тишина траје до затварања бирачких места у недељу 17. децембра у 20.00 часова,.До тада  је медијима забрањено објављивање процене резултата избора, јавно представљање кандидата и предизборних програма, позивање бирача да гласају, односно да не гласају за одређене листе, преко медија и на јавним скуповима.Није дозвољено ни извештавање о активностима функционера који су и кандидати на изборима, са отварања инфраструктурних радова и објеката и сл. ( тзв.функционерска кампања).

Дозвољено је објавити информацију када су избори, позвати људе да искористе право гласа, или објавити подататке о излазности, јавља Бета.

Кампања на друштвеним мрежама није регулисана законом и не подлеже никаквим санкцијама ни током изборне тишине, стоји на сајту организације ЦРТА.

На сам дан гласања, на бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

абрањено је коришћење мобилних телефона, фото-апарата и камера као и сликање гласачког листића.

Листић за гласање је важећи ако је један број заокружен, а остали прецртани, ако је на листићу нешто цртано или дописано, ако је на гласачком листићу бирач заокружио име и презиме првог кандидата на изборној листи, назив или део назива изборне листе и уопште ако је могуће недвосмислено утврдити за кога је бирач гласао.

Листић није важећи уколико није попуњен, ако су заокружене две листе, ако је неко заокружен а онда све прецртано или ако је списак кандидата цео прецртан.

Да би остварио своје право, гласач мора код себе да има важећу личну карту или пасош, док позив на гласање није обавезан.

Изборна места затварају се у 20.00 часова, а ако је због гужве неко у то време затечен у реду испред бирачког места, и њему мора бити омогућено да гласа.

извор:ПОЛИТИКА

Loading