Др Рајичић: Путна инфраструктура и туризам су нам у фокусу

Ivan Rajičić
Facebook

Др Иван Рајичић је 12.12.2023. године дао интервју за регионални портал еБраничево који преносимо у целости :

Општина Кучево се ове године може похвалити да је прва увела бесплатан вртић за сву децу, као и да је забележен највећи раст плата у овој општини. О томе и другим инвестицијама које су обележиле годину на измаку, разговарали смо са Иваном Рајичићем, доскорашњим председником општине Кучево који тренутно обавља функцију Председника привременог органа.

Буџет општине Кучево је скроман и свакако недовољан да се задовоље све потребе грађана. Шта је у овогодишњем буџету био приоритет?

Увек је фокус на путној инфраструктури. Урађено је доста путних праваца, што је важно са аспекта туризма и доласка нових инвеститора, најпре прилазних путева Кучеву. Завршили смо пут Кучево-Пожаревац на нашој територији, Кучево-Петровац се завршава врло брзо, такође и Кучево-Мајданпек.Урадили смо и пут Кучево-Волуја, затим од Ланке до Раденке 14,5 километара, преко кога ће људи лакше моћи да дођу до манастира Тумане, дунавског коридора, Голупца и Градишта.

Радимо и на обнови водоводне мреже, вадимо азбестне цеви и стављамо оне које су у складу са еколошким стандардима. У свим улицама у Кучеву које смо асфалтирали прво смо заменили инсталације, скинули азбест и ставили нове цеви. До сада смо већ четири улице одрадили и фазно ћемо радити на томе и убудуће.

Туризам нам је такође у фокусу, нарочито развој спелеолошког туризма. Новина је да је ове године Дубочка пећина, која је под највећим нивоом заштите државе на територији општине Кучево, дата на управљање и коришчење удружењу грађана из села Дубока „Дубочке стазе“. Највише туриста долази из Румуније и Београда и план нам је да привучемо још више посетилаца.

Туристичка организација Кучево недавно је добила престижну награду “Призма – за нови квалитет у туризму 2023”, која се већ традиционално додељује на Београдском туристичком и МИЦЕ форуму. Шта за Кучево представља та награда?

То значи да се препознаје рад, а и потенцијалне ствари које ће се десити. Поред развоја спелеолошког туризма имамо неке идеје које се тичу манифестација у знак сећања на Ђорђа Марјановића и Милета Матушића, а наша библиотека спрема неке новине у вези песника Стевана Раичковића, који је рођен у Нересници. Планирамо да поред “Хомољских мотива” покренемо још нека културна дешавања, а то смо на пример урадили са покретањем фестивала аматерских позоришта. Радимо заиста на томе да се подигне ниво културе, да побољшамо социјални аспект, а тиме такође и привучемо туристе у нашу општину.

Кучево је прва општина у Браничевском округу у којој ће вртић бити бесплатан за сву децу. Да ли се размишља и има ли довољно новца у буџету за 2024. годину и за бесплатне уџбенике за све ђаке?

Обезбедили смо средства у буџету и први у округу донели одлуку о бесплатном вртићу за сву децу, а касније су то и неке друге општине учиниле што ми је изузетно драго јер је то добар пример који би требало следити. Ове године успели смо и да обезбедимо средства за уџбенике за први и пети разред и верујем да ћемо наредне године успети за све ученике да обезбедимо новац за уџбенике.

О златоносној реци Пек, која се некада помињала као бисер Кучева, последњих година се више говорило у негативном контексту. Једно време је била загађена, па је услед обилних падавина плавила… Шта је урађено по том питању и какав је сада Пек?

Узводно код фабрике цеви у Мајданпеку постоји једно постројење за континуирани мониторинг квалитета воде и подаци говоре да је вода исправна. Срећни смо што није било физичких замућења Пека дуже време, обновљен је биљни и животињски свет и поново се могу видети пецароши. Имамо у плану да направимо једно лепо шеталиште на реци Пек, али за то нам је неопходно одобрење „Србијаводе“, али пре свега радимо на мерама безбедности. Акценат је стављен на превентиву у заштити од поплава, то нам је јако важно јер смо ове године били сведоци водостаја реке Пек који је, како кажу, био на историјском максимуму. Због тога смо заједно са “Србијаводама” направили план санације корита реке Пек у бранином делу у ужем центру. То је обухватало подизање левог обалног насипа у дужини од два километра, чишћење и продубљивање корита. У Кучеву и у селима узводно смо радили чишћење притока, канала, како бисмо се на време заштитили…

У 2022. години општина Кучево је проглашена за локалну самоуправу са највећим годишњим растом зарада у целој Републици Србији. Како је то постигнуто?

У 2021. години имали смо приход од пореза на зараде 101 милион, а сада у 2023. близу 160 милиона. Ове године били смо други у округу, после града Пожаревца, по висини просечне зараде. Раст зарада је постигнут најпре директним доласком инвеститора у нашу општину, а затим и подршком локалне самоуправе кроз програм локалног и економског развоја и запошљавања у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

извор и фото еБ

Loading