Година на измаку најтоплија од када се спроводе мерења

677z381_margot-richard-NJJ7paSBO-c-unsplash
Facebook

Иако још нисмо стигли до самог краја године подаци говоре да ће она бити најтоплија од када су почела инструментална мерења температуре, што је директна последица глобалног загревања и климатских промена.

„До краја 2023. године има мање од двадесетак дана, али чињеница је да ће она бити најтоплија икада. Такође, десет најтоплијих година од када се бележи температура су оне у периоду од 2014. до данас”, каже за „Политику” климатолог Владимир Ђурђевић, професор на Физичком факултету у Београду. Последњих 11 месеци обележило је изузетно много климатских и временских екстрема који су донели огромне штете.

„У пожарима у Аустралији изгорела је површина дупло већа од површине Србије, разорне олује погодиле су Грчку, док је у Либији забележена права катастрофа због пуцања бране коју су изазвале поплаве услед киша сто пута већих од очекиваних”. Климатски екстреми, по његовим речима, у 2023. нису заобишли ни нашу земљу.

„Имали смо прво период с учесталим поплавама од маја до јуна, а онда је нашу земљу током лета погодило неколико суперћелијских олуја. За само сат времена на Фрушкој гори у овим временским непогодама оборено је стабала колико се на годишњем нивоу плански исече у овом националном парку”, истиче Ђурђевић. Климатолог напомиње да у Србији нећемо памтити ову годину као најтоплију, али да ће бити свакако у првих пет по висини температуре.

А са каквим ћемо се временским екстремима сусретати у наредној и годинама које следе? По речима Владимира Ђурђевића, тешко је говорити о прогнози за 2024, али чињеница је да нас у наредних десетак или 15 година очекује интензивирање свих временских неприлика с којима смо се суочавали у последње време. То значи да ће целу планету још јаче погађати топлотни таласи с изузетно високим температурама, обилне падавине које су предуслов за поплаве, суперћелијске олује…

„Нажалост, таква ситуација ће се наставити у наредним годинама, све док не престанемо да додајемо угљен-диоксид у атмосферу. Једини начин да се зауставе промена климе и глобално загревање јесте престанак коришћења фосилних горива”.

 

 

Извор и фото: Политика

Loading