50.“Хомољски Мотиви“ 2. дан – концерт групе Ван Гог (ФОТО и ВИДЕО)

Facebook

Други дан  50-те  манифестације народног стваралаштва „Хомољски Мотиви“ окончан је фантастичним концертом култне српске рок групе Ван Гог. На главном градском тргу окупило се око хиљаду љубитеља ове групе, претежно млађе популације, од којих многи нису били ни рођени када је овај састав основан. Концерт је оправдао и превазишао сва очекивања и организатора али и присутних.

 

 

 

Ван Гог (у оригиналу: Van Gogh) је српска рок група која је настала 1986. и највећу популарност доживела у другој половини 1990их.

Групу су основали гитариста Звонимир Ђукић – Ђуле, певач Горан Милисављевић, клавијатуриста Ђорђе Петровић, басиста Предраг Поповић и бубњар Србољуб Радивојевић у јануару 1986. У фебруару 1986. године су објавили промотивни сингл са песмом „Трагови прошлости“. Крајем исте године изашао је први албум бенда, „Van Gogh“. Убрзо након тога, група је привремено престала са радом.

Звонимир Ђукић је обновио групу 1990. године, те је исте године издат сингл „Губиш ме“. Током 1991. појавио се албум „Свет је мој“, на коме, је поред улоге гитаристе, Ђукић преузео и улогу певача. Поред њега, од оригиналне поставе је остао само Србољуб Радивојевић, а на албуму су свирали и клавијатуриста Влада Барјактаревић, басиста Александар Бараћ, бубњар Владан Цветковић и велики број гостију.

На следећа два студијска албума, „Страст“ (1993) и „Ходи“ (1996), група је сведена на трио Ђукић/Бараћ/Радивојевић. Међутим, након тога, Бараћ је напустио групу. Концертни компакт-диск „No comment“ снимљен је на њиховим наступима 23. и 24. јануара 1997. године у београдском СКЦ-у. Половином 1998. године објавили су мини компакт-диск са две акустичне верзије песме „Поље снова“. 1999. године изашао је албум „Опасан плес“. Нови басиста групе постао је Душан Боговић, али и њега је убрзо заменио Драган Ивановић. Концертни диск „Happy New Ear“ снимљен је на наступу у новобеоградској Хали спортова 24. децембра 1999. године. Крајем 2002. године изашао је албум „DrUnder“.

Након паузе од скоро четири године, седми студијски албум групе Ван Гог, назван „Коло“, појавио се у продаји 24. маја 2006, поново са новим басистом, Дејаном Илићем. Текст за „Коло — лудо луда“ урађен је по мотивима песме Вука Караџића.

  1. 2007. године су освојили награду МТВ „Адрија“ за најбољег регионалног извођача (енгл. Best Adriatic Act).[1] У пролеће 2009. године излази албум под називом „Лавиринт“ који је у периоду од једног месеца продат у више од 100.000 примерака.

 

ФОТО /ВИДЕО  СЛИКЕ ЖИВОТА

Loading