Појачане контроле продаје рибе током поста

vecteezy_raw-fish-food-on-ice_3198540-990x660
Facebook

Како је то наведено на сајту Министарства пољопривреде за време Божићног поста, када је повећан промет свеже и смрзнуте рибе, ветеринарска инспекција, поред редовних инспекцијских надзора, спроводи и ванредне контроле, на основу процене ризика, са посебним освртом на места на којима се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња.

Ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде контролише рибу, како свежу тако и смрзнуту, у свим регистрованим објектима.

Током контроле ветеринарски инспектори проверавају потврде о набавци рибе, следљивост, декларације, начин руковања рибом, температурни режим складиштења и излагања, рокове употребе, такође ветеринарски инспектори врше узорковање рибе и слање узорака  у овлашћене лабораторије.

Приликом куповине рибе посебну пажњу купци треба да обрате на следеће: риба не сме непријатно да мирише, не сме имати упале очи и замућену рожњачу, јер то указује на старост уловљене рибе, шкрге свеже рибе су влажне, јасно црвене боје и без страног мириса, а промена боје шкрга, суве шкрге, несвојствен или интензиван мирис, су почетни знаци кварења. Кожа свеже рибе  је сјајна, влажна и клизава, а месо свеже рибе треба да је чврсто, што се види уколико нестане удубљење које настаје на месту које се притисне прстима.

Ветеринарска инспекција саветује потрошаче да рибу купују у рибарницама, односно на местима где је потрошачима доступан податак о врсти и пореклу рибе, као и року употребе, и где је могуће проверити да ли се риба чува на прописан начин, односно на температурном режиму који се захтева, али и да пријаве сваку сумњу на неправилност надлежној ветеринарској инспекцији како би се могле предузети законом прописане мере и санкционисати субјекти у пословању храном код којих се те неправилности утврде.

Потрошаћима се саветује  да се приликом куповине хране понашају са „пажњом доброг купца“, односно да се пре одлуке о куповини упознају са свим својствима хране, као и да храну која је прописно декларисана купују на местима која су за то регистрована.

извор и фото :Министарство пољопривреде

Loading