Огњеновић : од сутра исплата једнократне помоћи пензионерима у износу од 20.000 динара

Relja Ognjenovic-23112023
Facebook

У складу са Закључком Владе Републике Србије, Републички фонд ПИО исплатиће новчану помоћ у износу од 20.000 динара корисницима пензија (старосним, превременим старосним, инвалидским и породичним пензионерима), корисницима привремене накнаде – инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности (у складу са чл. 223 и 225 Закона о пензијском и инвалидском осигурању) и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Републичког фонда ПИО, који су остварили право закључно са 23. новембром 2023. године.

Чињенице које су важне корисницима у вези са исплатом новчане помоћи, образложио је директор Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић:

  •  Републички фонд ПИО, почевши од 30. новембра исплаћује помоћ од 20.000 динара свим пензионерима који су, закључно са 23.11.2023. год, поднели захтев за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања. То практично значи да сви грађани који су поднели захтев до 23. новембра и испуњавају услов за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, имају право на новчану помоћ без обзира на датум када ће им бити донето решење. Њима ће помоћ бити исплаћена накнадно, уз прву исплату пензије. Подсетићу да су, у протекле две године, држава Србија и Републички фонд ПИО повећали пензије, укључујући и јануарско повећање од 14,8 посто, за чак 56 процената кумулативно. Ово је још једна у низу мера где држава показује свој однос према најстаријим суграђанима и предузима мере да њихово сутра буде лакше и боље. Јасно је да се пензије никада нису повећавале овом динамиком и да смо сада на корак од циља да 2025. године просечна пензија буде 450 евра. Србија не сме да стане! – нагласио је директор Огњеновић.

Средства за исплату новчане помоћи обезбеђена су Финансијским планом Републичког фонда ПИО и помоћ ће бити исплаћена на исти начин како примају пензију. Према речима директора Републичког фонда ПИО Реље Огњеновића, свим корисницима биће исплаћен износ од 20.000 динара, јер ће Фонд покрити и трошкове поштарине за кориснике којима се исплата реализује на кућну адресу.

извор и фото:ПИО ФОНД

Loading