Оружје за личну безбедност се може држати, али не и носити без дозволе за ношење

f9834027-
Facebook

Шеф одсека у Одељењу за оружје МУП Србије Драгана Стојковић изјавила је данас да оружје за личну безбедност може само да се држи, али не и да се носи без дозволе за ношење оружја.

Како је објаснила, особа која испуњава услове да поседује пиштољ или револвер на основу оружног листа, може само да га држи у кући, а уколико испуњава услове да добије дозволу за ношење оружја, на основу те дозволе он може да носи оружје са собом.

Говорећи о повећању пореза који је најавила Пореска управа, на регистровано оружје за 2023. годину за обвезнике који немају електронско сандуче на порталу еУправе биће достављена у папиру и 29. новембра предата Пошти Србије, Стојковићева је за К1 телевизију рекла да је примена овог закона о порезим на употребу на држање и ношење добара у пуној надлежности Министарства финансија.

Додаје да један део који се односи на МУП, где је предвиђена обавеза МУП-а да у року од 15 дана доставља податке који се односе на промену статуса оружја у смислу да свако правоснажно решење којим се одузима оружје, одузима исправа оружја за држање и ношење оружја, као и дозвола за ношење оружја.

„Следећа ситуација је промена статуса оружја у смислу од оружја које се држи на основу оружног листа, да дође до промене у смислу да је пријављено као онеспособљено оружје у року од 15 дана. Обавеза је наших надлежних органа да доставе такву једну чињеницу пореској управи“, објаснила је она.

Напомиње да аутоматско оружје према закону припада категорији која је забрањена, односно коју не могу да имају физичка и правна лица у легалном поседу осим у случајевима када је то, како је објаснила, законом предвиђено за правна лица која имају одређени оправдани интерес због делатности коју обављају.

„На пример, када је реч о физичко правним лицима која се баве физичко техничким обезбеђењем, а које у свом опису имају одбрану у смислу стратешког битног циља за Србију“, навела је она.

извор и фото:топпрес

Loading