Од другог полугодишта много строжије мере у основним и средњим школама

IMG_0339
Facebook

Народна Скупштина Србије, усвојила је пре нешто мање од месец дана измене и допуне Закона  о основама система образовања и васпитања, које предвиђају далеко  строже мере за ученике у основним и средњим школама (превасходно изазване  масакром у “Рибникару”, али и ескалацијом вршњачког насиља у образовним установама.

Оцена из владања ће убудуће улазити у просек а једна од мера предвиђа и суспензију ђака од 5 дана у случају теже повреде обавеза.

– Иако су измене закона ступиле на снагу, сада су на потезу школе. Потребно је променити сва школска документа, усагласити их овим изменама. Тако сви правилници о оцењивању, понашању, васпитно-дисциплинској одговорности, морају да се промене. То важи и за статут школе као најважнији школски и подзаконски акт. Тек када све те промене буду уврштене у школска документа на школском одбору, школе могу да их спроводе – објашњава Егер за “Блиц”.

Према његовим речима, да би се све то у школама спровело биће потребно времена.

– Већ до наредног летњег распуста најкасније, ако не и пре, то ће сигурно бити готово. Kада смо 2017. године имали усвајање потпуно новог Закона о основама система образовања и васпитања био је рок од шест месеци да се усагласе сва школска документа. То је урађено и пре рока, а тада је било потребно темељно изменити 15-16 школских правилника – наводи Егер за “Блиц”

Kривичне пријаве против родитеља

Новим законом прецизирани су облици васпитног рада са учеником у којима родитељ, односно други заступник има обавезу да узме активно учешће на позив школе. Такође прецизира се и орган ком школа подноси захтев за покретање прекршајног поступка, односно кривичну пријаву ради утврђивања одговорности родитеља, односно другог законског заступника.

– Школама ће сада бити дозвољено да подносе и кривичне пријаве против родитеља пошто деца до 13 године не подлежу кривичној одговорности. То је добра одлука коју поздрављам. Међутим, обзиром да је у питању озбиљан правни акт, школе морају да воде рачуна јер је подношење кривичне пријаве вид брзог правног механизма, а све што је брзо то је и кусо. Због тога ће школе морати да воде рачуна у којим ће се све случајевима одлучивати на то, јер ако кривична пријава буде одбачена, школа се може наћи у тешкој позицији и сносити кривицу – објашњава директор Егер.

Kао се наводи у Закону о основама система образовања и васпитања, “уколико родитељи не сарађују са школом и својим непоступањем утичу на могућност реализације појачаног васпитног рада са учеником, тада школа подноси захтев за покретање прекршајног поступка, односно кривичну пријаву”.

извор:Паланкаданас

Loading