У току је конкурс за нових 200 припадника Жандармерије

6553d6598db024baaa0f5a0b
Facebook

До краја новембра траје конкурс за пријем у Жандармерију. Услови конкурса за пријем у Жандармерију су и да кандидат у тренутку пријаве поседује возачку дозволу најмање Б категорије, да је држављанин Србије, као и да има непрекидно пребивалиште у нашој земљи у трајању од годину дана. Средњошколско образовање кандидата, да су стари од 18 до 24 године у моменту подношења пријаве, као и да не постоје безбедносне сметње за обављање послова у Министарству унутрашњих послова. Неопходно је да заинтересовани кандидати задовоље услове селекционог тестирања и лекарске прегледе.

„Жандармерија данас представља једну модерну, добро опремљену и обучену високооперативну јединицу Министарства унутрашњих послова, која се ангажује у кризним ситуацијама, као што су оружане побуне, терористички акти, нарушавање јавног реда и мира у већем обиму и елементарне непогоде. Као таква, представља један од бедема сигурности и безбедности Републике Србије и њених грађана“, каже за РТС мајор полиције Лазар Вуловић из Команде Жандармерије.

Конкурс за пријем у Жандармерију траје до краја новембра. Процедуре су након тога подељене по етапама.

„Прва етапа је једнодневна и она се реализује у Команди Жандармерије, она представља услов да би се припадници или кандидати упутили на тзв. дрил, тј селекциону обуку. Дрил је у ствари највећа препрека на путу од кандидата до полицијског службеника Жандармерије. Након тога иде селекциона обука где кандидати, у ствари, треба да се покажу и докажу да су спремни и способни да буду полицијски службеници Жандармерије“, објашњава Вуловић.

Жандармерија је подељена у четири одреда (београдски, нишки, новосадски и краљевачки) и Ронилачку јединицу. На овом конкурсу, предвиђено је да 200 кандидата ступи у радни однос, од чега њих 80 у Београду.

Последњи конкурс када су кандидати бирани из цивилства одржан је 2020. године.

Почеци Жандармерије датирају из 1860. године, када је указом кнеза Михаила Обреновића формирана прва чета, која је бројала 120 пешадинаца и 15 коњаника. Потреба за поновним формирањем војно-полицијске јединице, каква је Жандармерија данас, појавила се након ратних сукоба на простору Косова и Метохије.

 

Извор: РТС

Loading