Данас је светски дан борбе против дијабетеса, обележава се под слоганом „Препознајте ризике. Предузмите акцију“

WDD-BANNER
Facebook

Светски дан борбе против дијабетеса (WDD) обележава се сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. године заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Овај дан представља најзначајнију светску кампању посвећену подизању свести о дијабетесу. Дијабетес је пети водећи узрок смрти у свету, док је у Србији на трећем месту. Ова озбиљна болест захтева глобалну пажњу и напоре како би се побољшала превенција, дијагностика и лечење.

Шећерна болест (Diabetes mellitus) представља једну од најзначајнијих хроничних незаразних болести нашег доба, са растућим утицајем на друштва и здравствене системе. Трогодишња кампања под називом „Приступ дијабетолошкој здравственој заштити“ , са обухватом периода 2021-2023. године, имала је за циљ да увећа свест о различитим аспектима превенције и лечења шећерне болести, а са тежњом да се стање у овој области унапреди. Овогодишње обележавање Светског дана борбе против шећерне болести представља се слоганом „Препознајте ризике. Предузмите акцију“, јасно наглашавајући улогу појединца у глобалној контроли дијабетеса. Познавање фактора ризика омогућава правовремено превентивно деловање, што код особа код којих се ипак установи шећерна болест, омогућава бољи успех у лечењу и умањење компликација.

Ова болест доводи до пораста нивоа шећера (глукозе) у организму, а нормална гликемија се креће између 3,5 и 6 ммол/л.

Светски дан борбе против шећерне болести пружа прилику за удруживање људи са дијабетесом, здравствених радника, медија, шире јавности и владиних организација како би се подигла свест о дијабетесу, истичу стручњаци. Све да нас подсети на значај превенције типа 2 дијабетеса – усвајање животних стилова који смањују ризик од развоја ове болести, може утицати и на смањење ризика за развој бројних других стања, и тиме остварити свеобухватан утицај на унапређење здравља.

Иако се највише стопе инциденције дијабетеса региструју у развијеним земљама, очекује се највећи пораст броја оболелих у земљама у развоју, међу којима је и Србија.

 

Loading