Лето 2023. године било је најтоплије од како постоје мерења

PXL_20230929_151742470
Facebook

Лето 2023. било је најтоплије икада забележено, пошто су климатска криза и феномен Ел Нињо подигли температуре и изазвали екстремне временске прилике широм света.

У јуну, јулу и августу, просечна глобална температура достигла је 16,77 степени Целзијуса, што је било 0,66 степени изнад просека за период од 1991. до 2020. године. Подаци из Службе за климатске промене ЕУ, Коперникус (Ц3С) показали су да је август био за око 1,5 степени топлији од прединдустријског просека за период од 1850. до 1900. године.

Океани су посебно врући последњих месеци, пошто је сваког августовског дана, глобална просечна температура површине мора надмашила претходни рекорд постављен у марту 2016, када се такође догодио феномен Ел Нињо. Температура у северном Атлантском океану достигла је нови рекорд од 25,19 степени Целзијуса 31. августа. “Глобални температурни рекорди настављају да падају у 2023, са најтоплијим августом након најтоплијег јула и јуна, што је довело до најтоплијег бореалног лета у нашим подацима који сежу до 1940. године. Налази су засновани на компјутерској анализи милијарди мерења са сателита, бродова, авиона и метеоролошких станица широм света“, рекла је представница Ц3С Саманта Бурџес.

Топлотни таласи, пожари и поплаве уништили су животе и средства за живот широм света, од Северне и Јужне Америке, до Европе, Индије, Јапана и Кине, наводи британски портал.

Професор Марк Маслин са Универзитетског колеџа у Лондону рекао је да је 2023. година у којој климатски рекорди нису само оборени већ и разорени. “Екстремни временски услови су сада уобичајени и погоршавају се сваке године то је позив за буђење међународним лидерима да брзо смање емисије угљеника. Надајмо се да ће ова порука стићи са Cop28 овог децембра и да ће се акција заиста десити“, рекао је он.

 

Извор: Тањуг

 

Loading