Шта ће све Србија извозити у Кину без царине, а које кинеске производе ћемо ми куповати

voce-povrce
Facebook

Споразум о слободној трговини са Кином отвара врата за бесцарински извоз око 10.000 српских производа. Код нас ће са тог тржишта долазити 2.000 производа мање. Држава каже – углавном оно што не производимо сами. Очекују да ће споразум повећати обим домаће привреде и довести нове инвеститоре.

На дан када споразум ступи на снагу, у Кину ћемо без царине извозити свеже воће, прерађевине од меса и поврћа, џем, пиво, воду. Ти производи чине 60 одсто листе домаћих пољопривредно-прехрамбених производа које је Србија кандидовала за укидање царина. У ту групу, између осталог, спадају и уљарице, пиво, минерална вода. За 16 одсто производа са листе, царине ће се до потпуног укидања, смањивати наредних пет година. На њој су свеже и сушено поврће, од воћа – крушке и грожђе, потом жвакаће гуме, воћни сок, кечап и неки кондиторски производи. Држава можда највећи замајац очекује у извозу вина наводи РТС.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић каже да ће то значити за нашу економију, привреду, нова радна места као и, како је истакла, за несигурност која се тренутно увукла због ситуације на тржишту где се пословни партнери мењају. „Примера ради, вино се данас царини по стопи од 42 одсто. У наредних пет година то ће бити нулта стопа“, наглашава Танасковићева.

 

Извор : РТС

Целу вест прочитајте на : РТС

Loading