Библиотека у Кучеву прославила 150 година постојања

IMG_1851
Facebook

Михољдан 2023. године остаће забележен као дан када је кучевачка библиотека прославила велики јубилеј – 150 година рада и постојања! Само обележавање имало је два дела : радни и свечани. У оквиру првог, у читаоници библиотеке представљен је други број часописа МАКСИМ. О самом часопису говорили су главни уредник и директорка библиотеке Јована Дишић и уредници Марко Ђорђевић и Владан Бајчета а поједини аутори читали своја дела. Свечана академија одржана је у холу Центра за културу Драган Кецман где је приликом свог обраћања гостима директорка библиотеке , између осталог , рекла :

Библиотека „Никола Сикимић Максим“ Кучево наследник је читаонице основане на Светог Саву 1873. године у Горњој Крушевици, како се тада звало Кучево. 
Сматрамо да је велика привилегија то што се овако значајан јубилеј дешава у наше дане и што имамо прилику да покажемо и докажемо да време љубави према књизи није прошло и да неговање културе писане речи у нашој општини заузима високо место. Пројекти које је библиотека спроводила и спроводи показују и доказују да потреба за књигом која се на овом месту јавила пре век и по – и даље живи. „
Најзаслужнијим установама и појединцима подељене су захвалнице у облику књига а највећи аплауз добила је, ко други, него Јелена Грубор, која је свој читави радни век провела у библитеци и генерацијама кучевљана отварала пут за улазак у чаробни свет књига и писане речи.

Loading