Директор ПИО фонда – све спремно за повећање пензија

Untitled
Facebook

Реља Огњеновић, директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурањ, изјавио је да је све спремно за повећање пензија од 5,5% предвиђено за 01. октобар. Како је то изјавио за Политику финансијска средства су обезбеђена, а финансијски резултати остварени за седам месеци ове године потврђују спремност Фонда ПИО.

– У текућој години смо имали редовно усклађивање од 12,1 одсто, а предстоји нам и ванредно повећање пензија почев од 1. октобра за 5,5 процената – изјавио је први човек ПИО  и додао да ће  после октобарског повећања пензија, уследити редовно усклађивање, односно увећање, од јануара идуће године и то од око 14,6 одсто, што представља кумулативно повећање пензија у целом периоду од 55,8 одсто. Како каже, то је проценат који ће сваки појединачни пензионер добити.

– Просечан износ средстава за пензије које ће се исплатити у 2024. години биће за 44 одсто већи од средстава које смо издвојили у 2022. години – рекао је  Огњеновић и додао да ће од јануара  просечна пензија износити више од 45.700 динара или 390 евра.  Подсетиохје и  да, према подацима из маја ове године, просечне нето пензије свих корисника чине 43,9 одсто просечне зараде у Србији, док је 2022. године било 41,9 одсто, што је ефекат двоцифреног процента усклађивања пензија.

Директор Фонда рекао је да је 2022. била најбоља пословна година у протеклој деценији и да је учешће трансфера из буџета било најниже забележено до сада и за 2022. годину износило 12,9 одсто.

– Добар тренд наплате доприноса се наставља. Разлоге за то видимо у номиналном расту зарада и континуираном расту регистроване запослености. То је одраз стабилне и отпорне економије наше земље – рекао је Огњеновић.

Према његовим речима, усклађивање пензија из јануара ове године било је према кретању зарада, што је најповољније за кориснике, а исто се очекује и за редовно усклађивање у јануару наредне године.

извор :паланкаданас

Loading