Промоција Кучева од Вардара до Триглава, од националне телевизије до српских медија у Чикагу

15-makedonska-televizija-800x445
Facebook

У другој половини маја, Кучево су посетили новинари регионалних огранака Светског удружења новинара и писаца у туризму ФИЈЕТ, на свом студијском путовању источном Србијом када су обишли и Пожаревац, Велико Градиште, Голубац и Неготин.
Од тада скоро свакодневно, Туристичка организација Кучево добија информације о објављеним текстовима и репортажама у новинама, на порталима, радију и телевизијама, широм региона.
Недавно је на Македонској државној телевизији емитован прилог о Кучеву који је изазвао велику пажњу. Акценат је стављен на туристичку понуду кроз традицију, обичаје и увек атрактивну причу о влашкој магији.
И у хрватским медијима Кучево је добило значајну пажњу. „Изузетно срдачни становници, поносни на своју посебност, радо ће вас упознати са својим специјалитетима, старим вјеровањима, плесом, јединственим инструментом рикалом с Хомољских планина те штулама које су стољећима служиле за прелазак преко рјечица, а данас и на њима плешу.” – овако је укратко описано гостопримство и специфичности нашег краја на гастрономском порталу Gastronaut.
О снажном емотивном утиску након присуствовања ритуалном плесу Русаљки приређеном испред пећине Дубока, писао је и истарски портал Regional Express.
У појединим медијима, уредници су одобрили више простора за приче са ове туре, те су новинари могли да објаве појединачне текстове о дестинацијама које су посетили у тури источном Србијом. Тако су на блогу Хедонисм тоурисм објављена два текста о Кучеву, jedan o običajima i folkloru а други о граду и туристичким атракцијама.
Како је овај блог изузетно посећен, приче је пренео и најчитанији туристички портал у Хрватској, Turističke priče, те су текстови о Кучеву осим на хрватском објављени и на енглеском, немачком, француском, шпанском, италијанском и руском језику.
Уредник портала вировитица.нет чији новинар нам је био у посети, одлучио је такође дати више простора промоцији источне Србије, те текст о Кучеву чека да буде објављен.
О источној Србији и Кучеву писало се и на порталу бхпутовања.ба у тексту под називом “Ovo je dragulj koji morate istražiti” уз речи да се на овој тури „свашта виђело, а за шта се није ни знало. Заправо, толико тога се виђело да је напросто било тешко и овај текст направити, а да се укратко све виђено и представи.“ 
Словеначки портал о путовањима, Moj kovček значајан простор је посветио репортажи из источне Србије кроз текст и слике, али и причу о гастрономији. „Ако сте желели да смршате, заборавите на то или одложите путовање. Традиционално српско гостопримство и увек обиље одличне хране на трпези, која се не сме пропустити, нису рецепт за виткост.“ – наводи се у овом тексту.
Руски туристи су према статистикама међу најбројнијим туристима који посећују Србију, те је посебно значајно што се међу гостима новинарима нашла и дописница из Србије за руске медије Радонезх и Тоуристер где су објављени текстови о источној Србији за вишемилионску руску публику.
О томе колико су новинари из региона били одушевљени након посете овом делу Србије можда најбоље говори податак да је новинарска екипа из Бугарске након објављена два текста о овом путовању, одлучила да напише књигу о источној Србији.
Међу учесницима ове туре нашли су се дугогодишњи новинари два значајна туристичка медија из Србије. Уредник гастрономско-туристичке емисије Srbija koju volim, Радмило Бумбер који је недавно у својој емисији извештавао и са Хомољских мотива, у неколико епизода је представио туру источном Србијом. Прича о Кучеву тек предстоји.
Уредник радијске емисије Turistička prizma, Ђорђе Михајловић, уједно и председник Удружења ФИЈЕТ Србија, није крио своје одушевљење оним што је видео и доживео у Кучеву што је резултирало прилозима о нашој општини објављеним у неколико емисија.
„Захваљујући посетама новинарских екипа, о Кучеву се поново пише и прича, широм региона. Због уређивачке политике појединих медија, још увек нису објављене све планиране репортаже те се очекује да ће прилога током лета бити још. Уверени смо да ће медијска промоција допринети већој заинтересованости организатора путовања, али и индивидуалних путника за обилазак Кучева и овог дела Србије“ – наглашава директор Туристичке организације Кучево, Александар Илић.
Подсећамо да су новинари током ове туре у нашој општини посетили село Дубока где им је представљен традиционални плес Русаљки, као и бисер наше туристичке понуде, Дубочка пећина и скривени водопад. Приказан је начин испирања злата у атрактивној природи ресторана „Сува река“, где су гости пробали специјалитете нашег краја. Програм је настављен у хотелу „Рудник“ представљањем традиционалних фолклорних игара у извођењу културно-уметничког друштва „Штуле“ и фолклорног ансамбла Центра за културу „Драган Кецман“. Другог дана боравка, за групу је организован обилазак пећине Равништарка, најпосећеније туристичке атракције Кучева, а касније им је представљен и бушин и начин свирања на њему.
Поред учешћа у овој новинарској тури, Кучево је угостило и друге новинарске екипе у циљу промоције дестинације, а пре почетка летње туристичке сезоне.
Крајем априла је снимана, а у мају је на националној телевизији емитована путописна емисија „Од злата јабука“ у којој су представљени туристички потенцијали Кучева.
Пред почетак највеће манифестације у нашој општини, Кучево је посетио и уредник најпозитивнијег сајта у Србији, Приче са душом, на којем је представљена demonstracija ispiranja zlata kao deo turističke ponude Kučeva, али и најављена 55. Смотра Хомољски мотиви. Ову изузетно читану причу пренео је и Serbian Times, најутицајнији информативни портал међу читаоцима српске и балканске дијаспоре у Америци и Канади.

 

 

 

 

 

Loading