03. јул -Међународни дан без пластичних кеса и Светски дан мерката

IMG_20230703_101110
Facebook

Пластика као неизоставан материјал који се користи у свакодневном животу има више функција. Може помоћи у решавању бројних изазова са којима се наше друштво суочава, било да се користи као паковање које осигурава безбедност хране, служи за транспорт намирница од продавнице до куће или као био-компатибилна пластика за фармацеутске производе. Такођe je један од најчешће коришћених материјала, који као такав представља велико оптерећење на животну средину. Поред тога што се производе и користе у веома великим количинама и одлажу на непрописне начине, тим производима је потребан дуги низ година да се самостално разгради у природи.

Пластика има веома широку употребу и представља глобалан проблем.

Процењује се:

  • да свет користи око пет милијарди пластичних кеса годишње.
  • да се око 13 милиона пластичног отпада акумулира у морима и океанима сваке године.
  • да је у последњој деценији произведено и коришћено више пластике него у целини прошлог века.
  • да користимо 50% пластике као пластику за једнократну употребу.
  • да пластични отпад чини више од 10% укупног отпада који свакодневно производимо.

Безбедна или не?

Што се тиче безбедности пластике по људско здравље пластични материјали са ознакама 1, 2, 4 и 5 не представљају опасност по живи свет јер садрже једињења великих молекулских маса који немају могућност да продру у храну, а самим тим и у живи организам.

Пластика која је ризична за употребу јесте:

• Пластика са ознаком број 3 или поливинил хлорид, код животиња изазива оштећење репродуктивног система, оштећења јетре, бубрега, срца.

• Пластика са знаком број 6 или полистирен, загревањем у микроталасним пећницама може узроковати канцер код људи и дисфункцију репродуктивног система.

• Остала пластика која је означена бројем 7 у себи садржи БИСФЕНОЛ А (енг. Bisphenol ABPA) који представља синтетички естроген (хормон код жена).

Због наведеног негативног утицаја на читав живи свет, тежи се редукцији коришћења пластике, а самим тим и пластичних кеса. Како би се људској популацији доказала важност смањења употребе пластичних кеса, посвећен је један дан у годишњем календару управо овој акцији, а то је – Међународни дан без пластичних кеса. Обележава се данас, 3. јула. Зато, данас је прави дан да пређемо са пластичних кеса на цегере или неки други вид “транспорта” производа од продавнице до куће.

Данас је Светски дан мерката, једне од најсимпатичнијих животињица на свету.

Обележава се сваке године 3. јула, а сврха Међународног дана мерката је подизање свести о овим веома популарним животињама.

Меркат је сисар сваштојед, припада породици мунгоса и познат је по изузетној опрезности.

Њега стално вребају опасности у јужноафричким равницама где живи, због чега је увек будан и посматра околину коју најбоље „држи на оку“ стојећи на задњим ногама!

извори : екоблогинфотелеграф.рс

Loading