(ВИДЕО) Отргнимо од заборава – Дочек штафете у Кучеву 1981. године

download
Facebook

Многим младима би требало прво појаснити шта је то у ствари било : пре свега треба знати да је у оној великој, комунистичкој Југославији постојао је култ личности Маршала Тита. Не улазећи сад у појединости његове владавине, осврнимо се само на догађај који је својом камером те 1981. године забележио Дејан  Пејић Оскар.

Дан младости је био празник у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији (СФРЈ), који се обележавао 25. маја, прослављао се од 1945. до 1988. године. Овај празник је био повезан са рођенданом доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита (1892–1980) и првих година се обележавао само као његов рођендан, а 1957. године је на његову иницијативу постао Дан младости.

Главни симбол овог празника била је Штафета младости, која је ношена око месец и по дана кроз читаву територију Југославије и 25. маја предавана Титу на величанственом слету, који је организован на стадиону ЈНА

ладине Крагујевца, као „Титова штафета“. У првој Титовој штафети, учествовало је 12500 омладинаца, који су претрчавши трасу дугу 9000 km, Титу предали првих девет штафетних палица и Плаву књигу са 15000 потписа омладине Шумадије. Те прве штафете предате су му у Загребу, док је наредних година, све до 1956. Тито лично примао последње носиоце штафете пред Белим двором у Београду, чему је претходио свечани дочек на Тргу Републике.

Године 1957, на Титову иницијативу, овај догађај проглашен је за „Дан младости“. До Титове смрти, 1980. године, штафета се додељивала лично њему на стадиону „ЈНА“ у Београду. Штафета младости 1980. године, која се у сусрет осамдесет и осмом Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар председника у Скупштини СФРЈ.

Штафета младости наставља свој живот и после смрти Јосипа Броза и постаје симбол љубави и оданости његовом делу. Са заклетвом Југословена да ће и убудуће бити чврсти и непоколебљиви на Титовом путу, предаје се испод портрета Јосипа Броза, председнику Савеза социјалистичке омладине Југославије.

Слет у Неготину поводом Дана младости 1976. године

Године 1987, у Југославији је избио скандал када је у Словенији објављено идејно решење љубљанског дизајнерског атељеа „Нови колективизам“, у ствари је био преправљени немачки нацистички плакат, копија дела „Трећи рајх“ Рихарда Клајна. Чак и решење које је на крају усвојено, разликовало се од претходних штафета. Урађена је од плексигласа, са осам капи крви које, гледано из данашње перспективе, могу наговештавати почетак проливања крви на овим просторима.

Те 1987. године, последњи пут је на београдском стадиону одржана приредба поводом Дана младости. Дана 26. јануара 1988. године ССОЈ је укинуо приредбу слета, која је била веома популарна.

ИЗВОР: ВИКИПЕДИЈА

 

Loading