Гојковић на отварању ,,Дипломатског дана прве колоније плетења“ у Кучеву

IMG_0517
Facebook

У Кучеву је данас одржана прва колонија плетења која је окупила жене, плетиље, које израђују традиционалне рукотворине, у циљу очувања културног наслеђа и економског оснаживања жена, поводом 20 година постојања и рада Етно мреже.

Потпредседница Владе, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић обишла је колонију плетења и указала на значај очувања културног наслеђа, не само за државу и идентитет једног народа, већ и у контексту запошљавања жена.

„Данас је културно наслеђе у Европи и у свету можда и једина ствар која је пожељно различита за сваког од нас, а са друге стране, када га проучавамо мало детаљније видимо колико се сви ми, без обзира на којим смо просторима и којим народима и верама припадамо, у неким сегментима преплићемо”, рекла је министарка културе.

Гојковић је навела да културно наслеђе није само лепота наших простора, већ се показало и као важно у настојањима да се запосле многе жене које се баве израдом рукотворина, а које на тај начин могу да зараде и допринесу побољшању како свог, тако и живота својих породица.

Она је указала на пример добре праксе запошљавања жена у сеоским подручјима у у бившој Југославији, где је у Сирогојну Добрила Смиљанић успела својевремено да запосли чак 2.000 плетиља у овом крају.

Министарка Гојковић је навела и да је од великог значаја да се жене удруже и препознају идеју родне равноправности и запошљавања.

„То је снага жене – када она осети економску самосталност, да може да помогне себи и својој породици, али наравно кад се упосли свака наша жена, то је важно за развој економије, локалне средине и развој економије читаве државе“, истакла је Гојковић.

Она је захвалила председнику општине Кучево, представницима Етно мреже на организацији колоније наводећи и да је источна Србија један од најлепших делова Србије које крије велики потенцијал и богато културно наслеђе.

Гојковић је најавила да ће Министарство културе ускоро расписати конкурс у износу од девет милиона динара, који се односи управо на очување културног наслеђа и примену у савременом стваралаштву.

 

„То је управо један начин да помогнемо овим дивним женама широм Србије, али и многим другим женама и мушкарцима који се на пример баве модом, а користе и примењују мотиве из нашег културног наслеђа“, најавила је министарка културе.

Гојковић је рекла и да се размишља о томе да се са представницима Министарства привреде разговара о доношењу закона о старим занатима.

,,Дипломатски дан прве колоније плетења“ у Кучеву организован је у оквиру 55. смотре народног стваралаштва „Хомољски мотиви” како би се супругама амбасадора у Србији представили јединствени потенцијали ове општине и околних места.

Колонију су са директорком Етномреже и извршне директорке НАЛЕДА-а Виолетом Јовановић поред министарке културе обишли и директор Етнографског музеја Марко Крстић, као и председник општине Кучево Иван Рајичић, који су разговарали са женама које израђују традиционалне рукотворине и посетили изложбу продајних поставки, а такође су имали прилику да се подсете обичаја овог краја Србије – сплета Влашких игара и играња на штулама.

Директорка Етно мреже Виолета Јовановић захвалила је на подршци у напорима да се сачува традиција и културно наслеђе и оно стави у службу локалног развоја и економског оснаживања жена, а директор Етнографског музеја у Београду Марко Крстић указао је на значај очувања културног наслеђа, посебно нематеријалног културног наслеђа.

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Loading