Да ли циљ оправдава средства?

DSC00032
Facebook

Једном је један човек рекао да и у најпрљавијој делатности мора да буде етике – да постоје неке границе које се не прелазе. Без обзира о чему се радило. Већина хришћанске премисе заснована је на постулату  да што не желиш да други теби чини, немој ни ти другом.

Јуче је организован протест Србија против насиља у знак пијетета према настрадалим у двема трагедијама које су нас задесиле и као активност која ће довести до тога да се тако нешто више не деси. Окупио се велики број грађана. Онда је блокирана међународна саобраћајница. Иако је претходно било најављено, како се то на телевизијама могло видети, није било омогућено ни колима хитне помоћи да прoлазе. У колони је била заглављена (близу самог чела) и мајка са четворо деце-ни њима није омогућено да наставе, мада су деца плакала, запомагала и молила да иду даље. Како се могло видети у прилозима, протестанти су шутирали аутомобиле који су се нашли на Газели и пљували их. Како се то могло видети на снимку  ТВ Н 1  тамо је била права журка, момци,добрано под дејством алкохола, певају,скачу, прете…то се тешко уклапа у одавање поште настрадалим у школи на Врачару и селима око Младеновца…

Мало нас је да би се баш толико делили. У овој трагедији требали би бити сви заједно у молитви за настрадалим ( као што то чине верници на  Литургијама у свим храмовима Српске православне цркве) и борби да се тако никада више не деси.

Јеванђеље по Матеју каже : 7 »Не судите, да се не суди вама! 2 Јер судом којим судите судит ће се вама; и мјером којом мјерите мјерит ће се вама. 3 Зашто гледаш трунак у оку свога брата, а брвна у својему оку не замјећујеш? 4 И како можеш рећи својему брату: ‘Допусти да ти извадим трунак из твога ока’, а гле: брвно у оку твојему? 5 Лицемјере, најприје извади брвно из својега ока па ћеш онда јасно виђети како извадити трунак из ока својега брата.«

Мало тога се од организатора протеста могло чути што би поткрепило да су против насиља ( против актуелне власти да, али против насиља !?), коме су и шта били криви мајка са четворо деце и шутирани и пљувани људи и аутомобили синоћ на Газели?

Имали смо већ једном пре више од две деценије сличну ситуацију од које нам је остао опор укус у устима, хиљаде затворених предузећа и стотине хиљада ( међу којима и аутор текста) осталих без посла.А сви смо тада мислили да је то права ствар. Међутим… Данас је у граду на Пеку  најчешће постављено питање (бар на пијаци и бувљаку) било , зашто се дозвољава овако грубо кршење закона и Устава.

Истина је само једна.  Треба само погледати око себе, сести и размислити, како је било раније, како је сад, и ко је и шта учинио за своје ближње. А они, који би хтели хлеб преко погаче, који покушавају да профитирају на стварима на којима се то не би требало радити, они за које је народ бесловесно племе јер не схвата да они треба поново да им командују, за њих се искрено молим, да им Господ подари сваког духовног и телесног изобиља :

Јер нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће дознати и на видјело изићи (Лк 8:17)

Loading