Куда за уранак ?

DSC01333
Facebook

Првомајски уранак је на нашим просторима заживео у току оне велике ,социјалистичке државе,  и одржао се и након њеног распада. Узимајући у обзир да је 1. мај државни празник, а и да ми не пропуштамо прилику да нешто славимо, онда не чуди што ће и ове године  бити оних који ће изаћи на уранак. Додуше време баш и неће бити најбоље, али бар се не предвиђа киша у нашој околини. Пошто  ове године 01.мај пада у току Страсне (Страдалне ) седмице Васкршњег поста, многи ће се одрећи традиционалних посластица у виду прасећег, јагњећег печења и роштиља. За оне који се још двоуме где да оду, навешћемо неколико најтрадиционалнијих и најомиљенијих дестинација у нашој околини :

ПЛАТАНИ – свакако најпознатије и најпосећеније у протеклом периоду. Дивна природа, чист ваздух, поток…

ВИДИКОВАЦ „ЈЕЛЕНА СТЕНА“ – полако постаје једно од „in“ места. Предиван поглед, уређени амбијент.

ФИК – дестинација на коју за уранак годинама одлазе исте „екипе“ из једне генерације, тамо остају по пар дана и све тако док време не учини своје, па се не пожене и не поудају и растуре по белом свету… али тада ФИК открије нека друга,  млађа генерација и све „јово наново“!

ПЕК – заљубљеници у ову реку тзв. „пекохоличари“, често умеју да уранак искористе да свом окружењу покушају да објасне зашто је Пек „оно једино право“, и доведу породицу и пријатеље на његове обале да ту, на за њих најлепшем месту на свету,  одроштиљају овај празник .

БУКОВЕ РАВНИ  на Ђули – идеално место за оне који уранак желе да проведу у правој ваздушној бањи

Салаши у ВРЕЛУуранак овде углавном организују власници салаша али и ту уме да се скупи доста посетиоца – долазе пријатељи, фамилија која живи у другим местима…

Доњи крај – североисточна обала Пека (преко пута Бетоњерке) где у току  изградња вишенаменског простора за спорт, рекреацију игру али и овакве прилике

Има и оних, којима је најлепше код  куће па уранак организују у  свом дворишту.

 

Иначе,  до доласка комуниста на власт, уранци су се организовали за Ђурђевдан.   

 

Loading